Volledig scherm
Speciale voetbaldagen op sportpark Heeze © FotoMeulenhof

Speciale Voetbaldagen in Heeze blijken schot in de roos

HEEZE - De Speciale Voetbaldagen in Heeze, voor kinderen met een beperking, leverden donderdag en vrijdag alleen maar positieve reacties op. Kinderen gunden zich amper een pauze, begeleiders leefden intens mee en de organisatie noemde het een 'win-winsituatie'.

Zo'n tachtig leerlingen van de school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs De Berkenschutse waren vrijdag actief op sportpark Het Lambrek. Stichting Speciale Voetbaldagen had een circuit met zestien onderdelen uitgezet. Het hoofdveld van RKSV Heeze was omgetoverd in een soort voetbalpretpark met opblaasobjecten variërend van een pannaveld tot een reusachtig dartbord.

Medeorganisator en bestuurslid Cees de Weijer benadrukte dat het er vooral om ging de kinderen een onvergetelijke voetbalervaring te geven. De stichting wil het concept stapsgewijs ook landelijk gaan uitrollen.

Enthousiasme
Afgaand op het enthousiasme van de deelnemers bleek het evenement een schot in de roos. De groep van Tommie (16) was bezig met een estafette waarbij een enorme bal via een keerpunt weer zo snel mogelijk terug naar de startlijn moest rollen. "Go, go,go" en "goed bezig " klonken de aanmoedigingen vanaf de zijlijn. Tommie werkte met z'n hele, wat slungelige lijf om het rollende gevaarte op koers te houden. Een opgeluchte blik en high fives van teamgenoten waren het resultaat van de geslaagde poging. "Mag Sem ook meedoen?", vroeg één van de jongens? "Dat komt wel goed", reageerde de spelleider. "Sem hoort echt bij onze groep", benadrukte Tommie.

Kijken
Sem (17) genoot vooral van het kijken. Hij is met veel ondersteuning aan een rolstoel gekluisterd. Maar z'n vreugde was oprecht. Een brede lach plooide beide wangen toen het z'n teamleden lukte die lastige bal terug te rollen. Sem kan niet praten, maar begrijpt een gesprek en reageert op eenduidige vragen. Waarbij het optillen van de vingers aan z'n linkerhand 'ja' betekent en die van de rechterhand een 'nee' verduidelijken. Bij vragen naar 'meedoen'', 'leuk en spannend vinden' bewoog Sem consequent zijn linker vingers. Terwijl bij het informeren naar 'moe worden' of 'gevaarlijk vinden' hij ontkennend bewoog. "Ik word er gelukkig van als ik kinderen zo met elkaar bezig zie. De toegevoegde waarde van dit evenement is vooral het samenspel en de spelvreugde", vond onderwijsassistent Paul van der Woude van De Berkenschutse.

De Speciale Voetbaldagen eindigen zaterdag met een gratis toegankelijke wedstrijd om 14.30 uur van Legendary PSV. Daarbij spelen de oud-voetbalprofs één helft tegen het G-team van RKSV Heeze, aangevuld met leerlingen van De Berkenschutse. De andere helft wordt gestreden tegen het eerste team van de Heezer voetbalclub. Meer informatie op: www.specialevoetbaldagen.nl

Cranendonck e.o.