Volledig scherm
Rens Kuijten tussen een geslaagd veld vol Nederlandse quinoa. © NNB

Sterkselse quinoa-pionier ziet import en export razendsnel toenemen

VIDEODEN BOSCH - De populariteit van Nederlandse quinoa groeit razendsnel. En dat is goed nieuws voor de 'godfather van polderquinoa' Rens Kuijten, zijn Dutch Quinoa Group en de ruim veertig Nederlandse quinoa-telers. Nederlanders consumeren steeds meer van 'de betere variant van rijst'. 

De telefoon van Rens Kuijten staat roodgloeiend. Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistieken heeft gepubliceerd blijkt wat Kuijten al jaren roept: quinoa is geen hype voor een kleine hipstergarde maar een blijvertje. Naar eigen zeggen verbouwden de akkerbouwers van Dutch Quinoa Group het afgelopen jaar 275 duizend kilo quinoa. Het plan is om dat in het komend jaar te verdubbelen. 

,,De cijfers geven een duidelijk trend aan en ik kan verzekeren dat die zich de komende jaren doorzet." Kuijten voorspelt dat de consumptie van lokaal geteelde quinoa de komende jaren met twintig procent blijft stijgen. 

Pionier

Kuijten is een van de pioniers van de Nederlandse quinoateelt. In 2001 teelde hij het Zuid-Amerikaanse zaad voor het eerst in Nederland. Toen was het nog veevoer voor melkkoeien. Inmiddels telt het kantoor 7 medewerkers, zijn ze van 13 naar 40 telers gegaan en zijn de eerste zendingen door heel Europa en daarbuiten verstuurd.

,,Het wordt hoog tijd dat we in Nederland onze eigen productie omarmen. We zijn een echt handelsland en houden ervan om producten te importeren. Tegelijkertijd hebben we voor eigen producten de hoogste kwaliteitseisen van de wereld. Soms is het lastig om dan te concurreren met producten uit andere delen van de wereld die niet aan die eisen hoeven te voldoen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement