Volledig scherm
De Kraanvennen op De Groote Heide, vlakbij De Achelse Kluis. © Norbert van Onna

Tientallen kunstenaars trokken naar Heeze, 'Parel van Brabant'

HEEZE - Heeze wordt wel de Parel van Brabant genoemd. Die bijnaam dankt het dorp aan de tientallen kunstenaars -vooral van de Haagse School- die in de negentiende eeuw naar het Brabantse dorp trokken. 

Zij vonden inspiratie in het het Kasteel van Heeze, de bosrijke omgeving en het plattelandsleven. 

Meer dan zeventig schilders woonden en werkten tijdelijk in de 'Parel'. Onder hen grote namen als Taco en Geesje Mesdag, Jan Sluijters, Paul Gabriël, Bernard Blommers en Antoon Kruysen. In leegstaande hotels en pensions in het dorp vonden zij destijds goedkoop onderdak. 

Ogendominee 

En daarvan had Heeze er destijds meer dan genoeg. De panden kwamen leeg te staan nadat ene Johannes Kremer overleed. Deze genoot veel bekendheid als 'ogendominee'. Nadat hij een blinde van zijn handicap had genezen, trokken honderden blinden en slechtzienden naar Heeze. 

Over de bijzondere geschiedenis van 'de Parel van Brabant' hebben kunsthistoricus Edwin en zijn broer Norbert van Onna -fotograaf- een boekje samengesteld: 'Landschappen in Heeze. Van Mesdag tot Sluijters, schilders van het licht'. Het  is verkrijgbaar bij de boekhandel of via www.onna.nl.   

Volledig scherm
Jan Sluijters, Boomgaard te Heeze, 1909, olieverf/doek, NoordBrabants Museum, Den Bosch © Norbert van Onna
Volledig scherm
St Janskapel in Leenderstrijp © Norbert van Onna
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement