Volledig scherm
Heren Geert Hut, Ad Simkens en Hr. van der Plas in volkstuin Leende © Ton van de Meulenhof

Volkstuincomplex midden in het dorpshart van Leende

LEENDE - Meestal worden volkstuincomplexen verbannen naar het buitengebied of de randen van plaatsen. Leende krijgt een volkstuin in het dorpshart.

"We hadden al het idee om een soort bloemen- en kruidenpluktuin te maken op het terrein van het voormalige hotel De Schammert. Een prachtige ontmoetingsplek centraal in het dorp", legt voorzitter Geert Hut van Zorgcoöperatie Graaggedaan Leende uit.

Vanwege het vele puin in de ondergrond werd het initiatief niet uitgevoerd. Hut: "Maar het idee als ontmoetingsplaats bleef aanwezig. Toen kregen we van de tegenoverliggende woninginrichtingzaak Van de Plas het aanbod van een stuk grond achter hun winkel, dat we gratis mochten gebruiken. Ad Simkens, één van onze vrijwilligers, sprong er meteen op in. Hij heeft het als projectleider opgepakt."

Na allerlei voorbereidingen met Leendse vrijwilligers en sponsoren -zoals het opstellen van een grondanalyse en bemestingsplan, het ruimen van zes aanhangers afval en het omwerken van de grond- gaat de tuin waarschijnlijk eind februari open. Het complex zal Dorpstuin Leende heten.

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Cranendonck e.o.