Volledig scherm
© Thinkstock

'We verwachten aanpassingen in het centrumplan Leende'

LEENDE - De informatiebijeenkomst over het centrumplan Leende trok donderdagavond zo'n vijfhonderd belangstellenden naar gemeenschapshuis De Meent. Afgaande op de sprekers en de reacties uit de zaal had het merendeel van de Leendenaren een voorkeur voor het alternatieve centrumplan Hart van Leende. Vooraf had de gemeente al laten weten niet aanwezig te zullen zijn, omdat er geen keuze meer gemaakt kan worden.

De bijeenkomst was een initiatief van de dorpsraad Leende, het gebruikerscollectief en de klankbordgroep omwonenden. Ze bespraken en vergeleken het gemeentelijke plan met het alternatieve centrumplan Hart van Leende van Marcel van de Wolfshaar en Frank de Win.

Veel insprekers vonden de afwezigheid van de gemeente een gemis. De leden van het gebruikerscollectief zochten naar een genuanceerd verzoek aan het college: "We verwachten van de gemeente geen 180-gradendraai, maar wel aanpassingen in het plan. En we zijn gemotiveerd dit gerealiseerd te krijgen."

De dorpsraad had een minder uitgesproken voorkeur, maar plaatste vraagtekens bij onder meer de verkeersveiligheid van het gemeentelijke plan. Vooral wat betreft het parkeren en de ontsluiting van het gebied. De raad had, zoals in het alternatieve plan, liever een toegang via de Kerkstraat gezien om de Schoolstraat te ontlasten. Ook de aansluiting van de horecafunctie op het marktplein was volgens de raad onvoldoende.

Vanuit de klankbordgroep werd de parkeerproblematiek aangekaart. Er zijn volgens de omwonenden waarschijnlijk zestig tot tachtig parkeerplaatsen te weinig gepland in het gemeentelijke ontwerp. Ook de privacy van de huidige buren van het plangebied komt volgens de groep in gevaar door de inkijk vanuit de nieuw te bouwen huizen.

Via een schriftelijke stemming konden de bezoekers na afloop van de bijeenkomst hun voorkeur voor de plannen uitspreken. De uitslag volgt later.

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Cranendonck e.o.