Volledig scherm
Varkens in een megastal. foto Theo Peeters/GPD

Weg tóch vrij voor megastallen Heeze-Leende en Stevensbeek

HEEZE-LEENDE/DEN HAAG - De provincie moet waarschijnlijk toch groen licht geven voor de bouw van meerdere nieuwe megastallen in Brabant.

Dat blijkt uit enkele uitspraken van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter in Den Haag oordeelde woensdag over de eerste vier in een serie van zo'n dertig Brabantse zaken over intensieve veehouderijen. Die zijn aangespannen nadat de provincie een verbod afkondigde op de bouw van nieuwe megastallen.

In vrijwel alle rechtszaken staat de vraag centraal of het bouwplan voldoet aan de eisen voor de overgangsregeling die de provincie hanteert.

De Raad van State oordeelt nu bij twee van de vier zaken - één in Heeze-Leende en één in Stevensbeek - dat de provincie de criteria niet goed heeft toegepast. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat die boeren alsnog toestemming moeten krijgen voor hun nieuwbouw.

De Raad van State hield het ingestelde verbod op de bouw van nieuwe megastallen wel in stand. De provincie mag nieuwe plannen die buiten de overgangsregeling vallen dus te allen tijde weigeren.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement