Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen

Wim van der P. uit Leende krijgt een jaar cel voor megadrugslab in een van zijn loodsen

DEN BOSCH - Het mega-drugslab dat in Leende is gevonden bij Wim van der P. kost hem een jaar cel, cel, zo maakte de Bossche rechtbank woensdagmiddag bekend. Het openbaar ministerie had vijf jaar geëist en onmiddellijke opsluiting. Dat vond de rechtbank niet nodig.

De rechters vinden het niet bewezen dat de man wist dat het lab op zijn terrein stond, en hij heeft dus ook niet actief meegewerkt aan de productie van de harddrugs. Hij kon zelf niet eens in het verhuurde deel van de loods, dat blijkt uit camerabeelden waarop te zien is dat hij aanklopt maar niet binnen kan.

Wel vindt de rechtbank hem medeplichtig aan productie en voorbereidingshandelingen. Dat telt minder zwaar. Net als het Openbaar Ministerie denkt de rechtbank dat het niet anders kan dan dat hij wist dat er iets gebeurde dat het daglicht niet kon verdragen. De huurder heeft camera’s en bewegingsmelders opgehangen, een tussenwand opgericht en de deuren afgesloten.

Onderzoek

Het is algemeen bekend dat in lege loodsen, met name in Brabant, vaak onoorbare dingen gebeuren. Hij had dat beter moeten onderzoeken, maar hij had niet eens een adres van de huurder, noch een contract.

Het lab werd februari vorig jaar min of meer bij toeval ontdekt toen de politie zocht naar een kwekerij. Het was, volgens onderzoekers, van industriële omvang en leek bijna een fabriek. Er kon dagelijks voor tien miljoen euro aan pillen en poeders worden gemaakt.

Gevolgen

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij bewust de risico's accepteerde die zo’n lab met zich meebrengt. Zelfs zijn eigen gezin, en de andere gebruikers van het terrein liepen gevaar. Anderzijds ziet de rechtbank ook welke enorme gevolgen de zaak voor hem had. De woning is een halfjaar gesloten en inmiddels verkocht, zijn positie in het dorp waar hij een grote rol speelde in het verenigingsleven is hij kwijt net als zijn functie als CDA-bestuurder.

Advocate Marlieke van de Laar is uiteraard blij dat ze de straf van vijf naar een jaar heeft kunnen pleiten, maar haar cliënt blijft volhouden dat hij er echt niets van wist. Ze zullen zich beraden over een mogelijk hoger beroep. Dat doet ook het Openbaar Ministerie.

Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen
Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen
Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen
Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen
Volledig scherm
Indeling van het drugslab in Leende. © Openbaar Ministerie
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement