Volledig scherm
Een neushoornkever

Zeldzame Neushoornkever vindt thuis in Heeze

HEEZE - In de Herbertusbossen bij Heeze zijn begin december duizenden 'neushoorns' losgelaten. Niet van die joekels uit Afrika, maar gewoon oer-Hollandse jongens. Want dat zijn zeldzame Neushoornkevers.

Bij de boswachterij in Heeze kwam pas geleden een raar telefoontje van een composteerder uit Schijndel binnen. Of er interesse was in een hoop houtsnippers. In eerste instantie liepen ze bij natuurbeschermer Brabants Landschap niet warm voor het aanbod van Hans van der Staak. "Maar toen bleek dat er duizenden larven van de Neushoornkever in de hoop wonen, gingen we om", verduidelijkt Boswachter Mari de Bijl het besluit. De larven van het insect leven onder stapels dood hout of als dat niet voorhanden is in composthopen of een berg houtsnippers. De snippers uit Schijndel met daartussen de larven werden vrijdag met een vrachtwagen naar Heeze gebracht.

Pareltjes
De Neushoornkever is een zeer zeldzaam oer-Hollands insect. Voor liefhebbers zijn het ware pareltjes. Wie niet van kriebelbeestjes houdt zal kippenvel krijgen als er vlakbij een exemplaar van vier centimeter landt. Bij natuurbeheerder Brabants Landschap hopen ze dat er over een paar jaar veel Neushoornkevers door de Herbertusbossen snorren.

Cranendonck e.o.