Volledig scherm
Mario Verlijsdonk op archiefbeeld. © VI Images / John Claessens

Helmond Sport bereikt na maanden onderhandelen akkoord met Mario Verlijsdonk: ‘Deze situatie kent alleen maar verliezers’

Een arbitragezaak leek lange tijd de enige oplossing, maar Helmond Sport en Mario Verlijsdonk zijn het na vijf maanden toch eens geworden over een vertrek van de assistent-coach.

De arbitragezaak van Helmond Sport versus Verlijsdonk (60) stond eind oktober al gepland, maar werd op laatste moment ingetrokken door Helmond Sport. Hoe er alsnog een opening werd gevonden in een zaak die muurvast zat? Eigenlijk vrij simpel, stelt Helmond Sport-directeur Leon Vlemmings. ,,We zijn als mensen om tafel gegaan. Als je elkaar direct spreekt, zonder tussenkomst van advocaten, kan je duidelijk zijn en krijg je meer begrip voor elkaar.”

Een arbitragezaak was schadelijk geweest, erkent Vlemmings. ,,We kijken ook naar onszelf. Vooral de laatste weken hebben we het goed afgewikkeld, op een manier die bij de waarden van de club past.”

Verlijsdonk, die eerder nog ‘zeer gekrenkt’ was, stelt dat het ‘vervelende gevoel’ dat hij in het begin had nu grotendeels weg is. ,,Ik heb nu het gevoel dat ik meer door de voor- dan de achterdeur vertrek, juist ook door het goede werk van mijn advocaat. Hij heeft er mede voor gezorgd dat mijn gevoel beter werd.”

Volledig scherm
Mario Verlijsdonk. © pro shots

Niettemin zou de Zeilberger in zijn hart nog altijd het liefst per direct terugkeren op het veld, maar de Zeilberger weet ook: op een gegeven moment moet je jezelf neerleggen bij een besluit dat door anderen is genomen. ,,Ik blijf er alleen wel bij dat deze situatie alleen maar verliezers kent.” Helmond Sport betaalt hem een afkoopsom, de club houdt de hoogte van dat bedrag voor zichzelf.

Kritisch doorgelicht

Terug naar 2 juli, toen Verlijsdonk één week voor de seizoensstart van Vlemmings te horen kreeg dat de club na 21 jaar van hem af wilde. De directeur licht toe dat Helmond Sport volop in ontwikkeling is, enerzijds om de prestaties op het veld te verbeteren en anderzijds om een sterke partner te zijn in het nieuwe stadion dat medio 2023 verrijst. In dat proces werd de gehele club kritisch doorgelicht en werd al snel duidelijk dat Verlijsdonk niet in die toekomst past. Vlemmings, die in april begon, volgde de breed gedragen beslissing vanuit de club om de samenwerking met de Zeilberger te beëindigen.

Uit de lucht

Daarna bleef het lang stil, het hele proces duurde vijf maanden. Ook al omdat het besluit van de club uit de lucht kwam vallen voor Verlijsdonk – hij had zelfs al met de nieuwe trainer Robby Alflen gesproken over het nieuwe seizoen.

De aanvankelijke handelswijze van de club stak hem. Twee bestuursleden gaven onlangs toe dat ze het anders aan hadden moeten pakken. ,,De gesprekken van de laatste weken waren prettig. Daarvoor heb ik juist nooit gesprekken gehad over mijn functioneren.”

Na de winterstop van vorig seizoen bijvoorbeeld had iedereen een gesprek, behalve hij. ,,Dat vind ik nog altijd raar. Ik vind nog steeds dat ik de kwaliteiten heb om onderdeel te zijn van de toekomst van Helmond Sport, zeker richting de regio, maar helaas ziet de club dat anders.”

Vlemmings gaat niet in op de precieze inhoudelijke redenen voor het vertrek, maar benadrukt wél dat de deur bij Helmond Sport altijd open staat voor Verlijsdonk, die in 21 jaar tijd zowat alle functies bekleedde. Hij blijft ook komen, zowel bij wedstrijden van het eerste elftal als bij de jeugd. Ook vanwege de vele positieve reacties die hij kreeg, Verlijsdonk vraagt zich af waar de breed gedragen beslissing vanuit Helmond Sport om de samenwerking te beëindigen op is gebaseerd. ,,Ik heb andere geluiden gehoord en heb zoveel goede contacten met spelers, sponsors, vrijwilligers en supporters opgebouwd. Waarom zou ik dan wegblijven voor die paar mensen die daar anders over denken en het minder leuk vinden dat ik kom? Helmond Sport is mijn club geworden.”

  1. Dzepar kreeg memorabele uitzege Helmond Sport aanvankelijk niet mee: ‘Ik wist niet wat er gebeurde’

    Dzepar kreeg memorabele uitzege Helmond Sport aanvanke­lijk niet mee: ‘Ik wist niet wat er gebeurde’

    Orhan Dzepar begreep er even niets meer van. Vlak voor de 0-2 kreeg de speler van Helmond Sport de vuisten van FC Dordrecht-doelman Petar Stoskovic vol in zijn gezicht en lag hij groggy op de grond. Of de bal echt in het doel was beland? En/of Helmond Sport bij Dordrecht (1-2) écht voor het eerst sinds 9 maart 2018 weer een uitduel won? ,,Ik wist even echt niet meer wat er gebeurd was.”