Het stadion van Helmond Sport waar mogelijk de rest van dit kalenderjaar geen supporters welkom zijn.
Volledig scherm
Het stadion van Helmond Sport waar mogelijk de rest van dit kalenderjaar geen supporters welkom zijn. © DCI Media

Helmond Sport broedt op plan B, ook omdat fans mogelijk een jaar niet welkom zijn in het stadion

Dat supporters vanwege het coronavirus mogelijk een jaar of langer niet welkom zijn in stadions, heeft ook Helmond Sport bereikt. De club broedt - ook daarom - druk op een plan B, de directie zit zeker niet stil en verwacht eind volgende week met meer informatie naar buiten te kunnen komen. 

Het moge voorop staan dat Helmond Sport er net als alle andere clubs ontzettend van zal balen als supporters daadwerkelijk pas in 2021 weer het stadion in mogen. Uit de brief van zorgminister Hugo de Jonge valt af te leiden dat het wel een jaar of langer kan gaan duren. Daarom broedt de directie van de Helmonders druk op een alternatief plan, vooral omdat die maatregelen ook financieel impact hebben op de begroting van de club.

200.000 euro wedstrijdinkomsten

Helmond Sport haalt jaarlijks zo'n 200.000 euro aan inkomsten binnen van losse kaartjes en seizoenkaarten. En verder wordt er voor zo'n 20.000 euro aan hapjes en drankjes in het stadion verkocht en wordt er nog eens een fors bedrag verdiend aan het businessclubrestaurant, dat wordt wordt gerund door een stichting van sponsoren.

Het is wat dat betreft een prettige meevaller dat het gros van de 600 seizoenkaarthouders onlangs aankondigde hun kaart sowieso te verlengen. De supporters willen, zeker in deze tijd, achter hun club blijven staan. Dat maakt het werk van de directie ietsje makkelijker, maar de uitdaging blijft desondanks groot. In het plan B wordt alles meegenomen, van inkomsten uit wedstrijden tot inkomsten uit sponsoring, het spelersbudget en veel meer.  

Maar het mag duidelijk zijn dat voetballen zonder supporters onwenselijk is, en niet alleen voor Helmond Sport. RKC-directeur Frank van Mosselveld bijvoorbeeld vreest ervoor dat de hele voetbalwereld dan in de problemen komt. ,,Ik heb er een hard hoofd in dat de branche dat zou overleven. Dan geldt ook nog eens: hoe groter het stadion en de club, hoe groter de problemen.”