Tijdens de derby was het onrustig omdat supporters van FC Eindhoven en Helmond Sport de confrontatie zochten.
Volledig scherm
Tijdens de derby was het onrustig omdat supporters van FC Eindhoven en Helmond Sport de confrontatie zochten. © BSR Agency

Helmond Sport in gesprek met politie en gemeente over incidenten na afloop van rumoerige derby

Helmond Sport wil snel  in gesprek met de politie en de gemeente Helmond over de incidenten na afloop van de derby met FC Eindhoven. Het gaat daarbij met name over wat er allemaal gebeurde bij terugkomst op De Braak; diverse fans stellen slachtoffer te zijn geworden van politiegeweld. ,,Wij willen graag bespreken wat daar is gebeurd”, benadrukt algemeen directeur Leon Vlemmings. 

De Helmond Sport-directeur neemt de signalen van supporters serieus en wil helder hebben over wat er nu precies is gebeurd nadat de 237 meegereisde fans terugkeerden. Het is in elk geval duidelijk dat één supporter met flinke verwondingen naar het ziekenhuis moest door het gebruikte geweld. De directie en het bestuur van Helmond Sport hebben inmiddels veel mensen gesproken en onderzoek gedaan en willen op basis daarvan graag op korte termijn in gesprek met de politie en de burgemeester. 

De supportersvereniging van Helmond Sport en supporterscollectief We Are Helmond hadden eerder al geen goed woord over voor het optreden van de politie. William Verkoelen, een van de kartrekkers van Heel Helmond Support twitterde vrijdagavond al het volgende: ‘Bruut geweld gebruikt door politie en ME tegen onschuldige fans. (...) Ik ben er de hele avond bij geweest en ik weet waarover ik praat.’

Rellen

Voor de incidenten in Helmond liep het tijdens de derby, die in Eindhoven werd gespeeld, aardig uit de hand omdat supporters van Helmond Sport en FC Eindhoven de confrontatie met elkaar zochten. Daarbij raakte een agent gewond omdat er met een stoel werd gegooid. Vlemmings stelde eerder al dat de club zich distantieert van het gedrag van enkele fans in Eindhoven. ,,We gaan daar hard tegen optreden.” Het onderzoek naar wie wat precies gedaan heeft, is nog in volle gang. ,,Zij kunnen een flinke straf verwachten”, zei Vlemmings vrijdag al.