Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

Helmond Sport legt bal bij politiek

HELMOND - Alleen een politiek ‘nee’ lijkt de komst van een nieuw, multifunctioneel stadion op sportpark De Braak in Helmond nog te kunnen verhinderen. Voetbalclub Helmond Sport heeft naar eigen zeggen een financieel haalbaar plan voor zijn aandeel in het geheel. Details wil de clubleiding nog niet bekendmaken omdat eerst het stadsbestuur zijn zegen moet geven.

Volgens bronnen rond de club gaat Helmond Sport niet de benodigde vijf miljoen euro inleggen. Dat dat überhaupt zou kunnen werd vorig jaar bij de presentatie van het herinrichtingsplan voor De Braak (totale kosten plusminus 45 miljoen) al direct in twijfel getrokken. Vijf miljoen is ruim twee keer de jaarbegroting van de eerstedivisionist.

Voorzitter Philippe van Esch van Helmond Sport bevestigt impliciet dat de financiële bijdrage van zijn club bescheidener zal zijn, in elk geval in eerste instantie. Er is, zo stelt hij, ‘voor een andere vorm gekozen’. „Die kan de toets der kritiek doorstaan; geen hocus pocus.” Het is volgens Van Esch denkbaar dat Helmond Sport alleen gaat huren. „Wij gaan in elk geval geen groot eigendomsrecht nemen.”

Quote

Wij gaan in elk geval geen groot eigendoms­recht nemen.

Philippe van Esch

Dit zou betekenen dat een andere partij het nieuwe stadion (voor een groter deel) in eigendom krijgt. En dus dat die partij er in eerste aanleg meer geld aan kwijt is. Dit zou een private investeerder kunnen zijn, maar ook de gemeente Helmond. Het is volgens Van Esch niet per se zo dat het idee van Helmond Sport meer gemeenschapsgeld gaat kosten. „Dat lijkt me een voorbarige conclusie.”

Crowdfunding

Helmond Sport heeft volgens hem ‘een geweldig aanbod’ gedaan. „Als er groen licht komt, gaan we de boer op”, aldus Van Esch. Om het benodigde geld bijeen te krijgen, zullen de sponsors van de club zich maximaal inspannen, belooft hij. Maar er zal ook worden ingezet op onder meer crowdfunding en het uitgeven van certificaten.

Als alles doorgaat, gaat De Braak helemaal op de schop. Het huidige stadion van Helmond Sport wordt gesloopt en op een andere plek verrijst een nieuwe thuisbasis. Die gaat tevens onderdak bieden aan amateurvoetbalclubs en een fysiotherapiepraktijk. Verder gaan ook wijkverenigingen en scholengemeenschap Dr. Knippenbergcollege gebruikmaken van het complex. Dat krijgt daarmee een nadrukkelijk maatschappelijk karakter.