Ongeloof bij Koen Wesdorp, die tegen FC Dordrecht een directe rode kaart kreeg. Helmond Sport gaat in beroep.
Volledig scherm
Ongeloof bij Koen Wesdorp, die tegen FC Dordrecht een directe rode kaart kreeg. Helmond Sport gaat in beroep. © Thomas Bakker/Pro shots

Helmond Sport schrijft historie met ‘kaartenregen’ tegen FC Dordrecht: ‘Moeten eerst naar onszelf kijken’

Met drie rode kaarten in negen minuten schreef Helmond Sport tegen FC Dordrecht historie; in de eerste divisie kwam dat in zo'n kort tijdsbestek in elk geval de laatste dertig jaar niet voor. Directeur Leon Vlemmings kijkt in de spiegel en vindt dat spelers er voortaan ‘alles aan moeten doen’ om dergelijke situaties te vermijden. De club gaat wél in beroep tegen de straf van Koen Wesdorp. 

Laat duidelijk zijn dat Vlemmings geen jammerverhaal op wil hangen over het optreden van arbiter Ingmar Oostrom tegen FC Dordrecht. Helmond Sport gaat volgens de directeur in eerste instantie ook vooral bij zichzelf te rade nadat het in de laatste twee wedstrijden vier (!) rode kaarten kreeg. Met de drie rode kaarten tegen FC Dordrecht in slechts negen minuten als absoluut dieptepunt. ,,Als je met 1-0 voor staat, uiteindelijk verliest en met acht spelers eindigt, moet je eerst naar jezelf kijken”, zegt Vlemmings. ,,Dat mag gewoon niet gebeuren.”

Na gesprekken met de betreffende spelers en bestudering van de beelden wil Vlemmings wel graag het een en ander nuanceren. Zoals die tweede gele kaart voor Tibeau Swinnen, die de bal wegtrapte. Zelf noemde de Belg dat ‘een schande’. ,,Hij trapt de bal zo goed als in het fluitsignaal weg. Een erg ongelukkige situatie”, benadrukt Vlemmings. Ook Joeri Poelmans pakte een tweede gele kaart, maar dan wegens protesteren. ,,Ook dat vind ik ongelukkig. Al vind ik wel dat we er in het vervolg alles aan moeten doen om daar slimmer mee om te gaan.”

In beroep

Door naar de directe rode kaart van Koen Wesdorp, die wild het duel aanging en volgens arbiter Oostrom een elleboogstoot uitdeelde. ,,Laat duidelijk zijn dat een elleboogstoot niet op een veld thuishoort. Dat is not done. Maar als je naar Koen zelf luistert en de beelden bekijkt, is het geen elleboog. Hij raakt de speler meer met zijn schouder”, nuanceert Vlemmings. Helmond Sport gaat daarom in beroep tegen het voorstel om Wesdorp voor drie duels, waarvan één voorwaardelijk, te schorsen. Tegen de rode kaart van Rein van Duijnhoven, die tegen Twente weg werd gestuurd wegens commentaar op de leiding, ging de club niet in beroep. ,,Wat ik al zei: daar moeten we beter mee omgaan. En naar onszelf kijken om te voorkomen dat we in dat soort situaties belanden.”

Historie

Met de drie rode kaarten in slechts 9 minuten schreef Helmond Sport wel historie in de eerste divisie. Volgens de statistici van Gracenote is dat in elk geval in de laatste 30 jaar in de eerste divisie niet in zo’n kort tijdsbestek voorgekomen. In de eredivisie wel; FC Groningen maakte het in 1997 tegen Vitesse nog bonter door drie rode kaarten (Atteveld, Leonardo, Magno) in vier minuten te pakken. Helmond Sport pakte eerder al wel eens drie keer rood in één duel; in 2006/2007 werden Nelic, Buijs en Nieuwenburg  voortijdig naar de kant gestuurd.