Volledig scherm
De Braak. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Jeugdopleiding Helmond Sport/OMO-scholen start met 'onder 13 team'

UpdateHELMOND - Om half negen 's ochtends trainen, om vijf uur klaar met school en huiswerk. Dat wordt de opzet van de nieuwe jeugdopleiding die Helmond Sport en de OMO-scholen samen starten. Te beginnen in augustus met een team onder dertien jaar. Er zijn al gesprekken gevoerd met ouders en spelers.

Het is de eerste aanzet tot weer een volwaardige dagopleiding, die compleet moet zijn als sportpark De Braak omgebouwd en heringericht is. Met een nieuw stadion en scholen (2022). Helmond Sport trok in 2016 om financiële redenen de stekker uit zijn jeugdopleiding. Die gaat er nu dus weer in. Met hulp van OMO.

Trainingen

De eerste groep zal bestaan uit 18 jeugdige voetballers , onder wie 2 keepers, die naar de brugklas gaan. Drie keer per week begint voor hen de dag met een training op De Braak, verzorgd door Nick Bronzwaer. Hij is oud-speler en jeugdtrainer van Helmond Sport en gymdocent op de Knip.

Op die dagen sluiten de voetballers in het derde lesuur aan bij de reguliere klassen. Ze vormen dus geen aparte groep op school. Dat kan afhankelijk van het niveau op het Dr.-Knippenbergcollege zijn, het Vakcollege of de Praktijkschool. Na de lessen halen deze voetbal-leerlingen de gemiste lesstof in. En gaan ze naar de huiswerkklas.

,,Het streven is dat ze om vijf uur helemaal klaar zijn. Dat creëert rust in hun hoofd", zegt Pieter Donkers, topsportcoördinator. ,,Dat is een verschil met voorheen. Toen kwamen ze na school vanaf zes uur 's avonds trainen. En moesten daarna nog huiswerk maken", weet Bronzwaer.

PSV

Spelers worden in eerste instantie gezocht bij de groep onder 12 jaar van PSV, die nu al in Helmond speelt. Voor eventuele aanvulling wordt in de regio gescout. Donkers: ,,De kinderen moeten op fietsafstand wonen. Daar valt ook Deurne en Asten onder." Want dat ze op een OMO-school les volgen is een voorwaarde.

Het ophalen met busjes, zoals Helmond Sport in het verleden deed, komt niet terug. ,,Er wordt ook wel iets van ze verwacht", stelt Donkers, ,,We zouden de tassen van De Braak naar de Knip met een auto kunnen vervoeren. Maar dat doen we niet. Ze mogen er zelf wel iets voor doen."

Niet te veel in de watten leggen, wel een goed klimaat scheppen om topsport en onderwijs te kunnen combineren. Dat is dus het uitgangspunt. Bronzwaer: ,,Het diploma halen staat op nummer één." Het team speelt op zaterdag competitie in het stadion.

Het is de bedoeling dat in het schooljaar 2019/2020 een tweede team begint. En zo verder. Voor Helmond Sport gaan coach Remond Strijbosch en adviseur Louis Coolen zich hiermee bezighouden.

Profiteren de amateurclubs op De Braak er nog van? Bronzwaer: ,,We hebben met MULO en Helmondia een pilotgroep onder dertien jaar. Om ervaring op te doen. De twee groepen kunnen elkaar versterken. Het kan zijn dat we eens een profdag organiseren. En soms samen trainen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement