Volledig scherm
Foto ter illustratie. © BSR/Soccrates

NEC over geweigerd spandoek bij wedstrijd tegen Helmond Sport: ‘Conclusies getrokken die nergens op slaan’

NIJMEGEN - Een spandoek met de tekst ‘zwart is de mysterie en de kracht van de magie’ is volgens NEC niet geweigerd vanwege de ‘racistische lading’ van het woord ‘zwart’.  ,,Er worden conclusies getrokken die nergens op slaan’’, aldus algemeen directeur Wilco van Schaik.

Het spandoek is afgelopen vrijdag geweigerd bij de wedstrijd tegen Helmond Sport. Volgens supporters omdat het ‘mogelijk aanstootgevend’ was door het woord ‘zwart’.

Dit weekeinde lagen alle wedstrijden in het Nederlands betaald voetbal een minuut stil als protest tegen racisme. Aanleiding was de discriminatie van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira vorige week door supporters van Den Bosch.

Spandoek niet aangemeld

Aanvankelijk weigerde algemeen directeur Wilco van Schaik van de Nijmeegse eerstedivisionist te reageren op de spandoekrel. Hij wilde woensdag eerst het gesprek aangaan met de supportersvereniging. Nu de link met racisme is gelegd, komt NEC, dat in de kleuren rood, groen en zwart speelt, alsnog met een verklaring. 

Volledig scherm
Wilco van Schaik, algemeen directeur van NEC. © Paul Rapp

Van Schaik: ,,Supporters moeten volgens protocol altijd vooraf aanmelden hoeveel en welke spandoeken ze meenemen naar uitwedstrijden. Afgelopen vrijdag hadden zij enkele spandoeken niet aangemeld en toch meegenomen. Dus dan is de afspraak ‘die doeken komen niet het stadion in’. Zo gaat dit al jaren. Achteraf bleek er een spandoek te zijn met het woord zwart, maar daar ging het niet om.’’

Volgens de algemeen directeur is bij NEC op geen enkele manier de connectie gemaakt tussen ‘zwart’ en ‘racisme. ,,Dat anderen hier nu een groot verhaal van maken is de verantwoordelijkheid van die personen. Bij NEC speelt het woord zwart totaal geen rol in of bij welke discussie dan ook, anders dan dat het een clubkleur is waar we trots op zijn.’’