Supporters van FC Eindhoven en Helmond Sport zochten in het stadion de confrontatie met elkaar.
Volledig scherm
Supporters van FC Eindhoven en Helmond Sport zochten in het stadion de confrontatie met elkaar. © BSR Agency

Onderzoek rellen FC Eindhoven - Helmond Sport duurt langer, in mei meer duidelijkheid

Het onderzoek naar de rellen en het politieoptreden rond de derby FC Eindhoven-Helmond Sport van 17 januari loopt, mede door de coronacrisis, vertraging op. De verwachting van Justitie is dat er in mei meer duidelijkheid komt. Inmiddels hebben minstens tien supporters een stadionverbod.

Twee Helmond Sport-supporters hebben uiteindelijk aangifte gedaan tegen de politie, die wapenstokken en honden gebruikte nadat Helmondse fans waren teruggekeerd op De Braak. Eén van die supporters belandde destijds in het ziekenhuis. Justitie en integriteitsteams van de politie kondigden vervolgens al snel aan dat ze onderzoek zouden doen naar de geweldsincidenten in Helmond.

Normaal gesproken duren die naspeuringen zes weken, maar mede door de coronacrisis zijn er inmiddels veertien weken later nog geen resultaten bekend. Diverse partijen, waaronder Helmond Sport, zijn al wel verhoord over de gebeurtenissen. Justitie verwacht in mei iets meer te kunnen vertellen.

Stoeltjesgooier nog niet voor de rechter

Naast het onderzoek naar het politieoptreden na afloop van de wedstrijd wordt ook het gedrag van supporters voor, tijdens en na de wedstrijd in het Jan Louwers Stadion onderzocht. Destijds werden elf fans aangehouden, onder wie een 30-jarige Helmonder, die ervan wordt verdacht met een stoel naar een agent te hebben gegooid. Hij is - ook al vanwege die coronamaatregelen - nog altijd niet voor de rechter verschenen. Hij heeft ondertussen al wel een stadionverbod opgelegd gekregen, net zoals nog eens zeven Helmond Sport-fans. Ook aan de zijde van FC Eindhoven is een aantal stadionverboden uitgedeeld. In totaal komen minstens tien voetbalfans niet meer binnen vanwege hun rol in de rellen tijdens de derby op 17 januari. Die stadionverboden zijn door de KNVB opgelegd op basis van meldingen van het OM en beide clubs.

Helmond Sport-directeur Leon Vlemmings zei meteen na de wedstrijd al dat zijn club hard zou optreden. ,,Dit tolereren wij absoluut niet." Helmond Sport heeft van de KNVB inmiddels te horen gekregen dat de club zelf geen straf opgelegd krijgt, mede omdat de club alle medewerking heeft verleend aan het onderzoek.

Tekst gaat verder onder de foto

Ook het optreden van de politie na afloop van de wedstrijd op De Braak wordt onderzocht. Supporter Leon Celosse kreeg destijds klappen. Twee fans hebben aangifte gedaan.
Volledig scherm
Ook het optreden van de politie na afloop van de wedstrijd op De Braak wordt onderzocht. Supporter Leon Celosse kreeg destijds klappen. Twee fans hebben aangifte gedaan. © DCI Media

Ook PSV-fans aangehouden

Naast de vermeende stoeltjesgooier werden ook vóór de wedstrijd al twee supporters aangehouden; eentje kon zich niet legitimeren en had een baksteen en vuurwerk op zak, de ander liep door rood en beet een agent die hem aansprak in zijn been. Verder werden er na afloop in Helmond nog acht supporters van PSV aangehouden die de confrontatie zochten met Helmond Sport-fans. Er waren in totaal zo'n veertig PSV-supporters, van wie er dertig tegengehouden konden worden. De rest bereikte De Braak, maar werd toen aangehouden door de politie.