Volledig scherm
De onthulling van het bord 'Hofleverancier' op de gevel. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

100-jarige schoenenzaak in Helmond krijgt koninklijke eer

HELMOND - Van Oorschot Schoenen aan de Steenweg in Helmond heeft maandag het predicaat van hofleverancier gekregen. De honderd jaar oude schoenenwinkel kreeg de koninklijke onderscheiding voor familiebedrijven uitgereikt door burgemeester Elly Blanksma.

De schoenenzaak vierde afgelopen november zijn honderdste verjaardag. Eigenaar Thijs van Oorschot sprak toen in het ED de wens uit om hofleverancier te worden. Maandag ging zijn droom in vervulling. Houthandel Felix Clercx uit Helmond viel die eer eer al in 2016 ten deel.

Kleine en middelgrote bedrijven komen voor een dergelijk predicaat in aanmerking. Ze moeten daarvoor een uitstekende reputatie hebben in de regio, honderd jaar of langer bestaan en van onbesproken gedrag zijn. Een firma hoeft niet daadwerkelijk producten of diensten te leveren aan het hof. De uiteindelijk beslissing of het predicaat wordt afgegeven, wordt wél genomen door de koning.

Overigens wordt de titel van hofleverancier nog weleens verward met het predicaat koninklijk. Die erenaam is alleen weggelegd voor grote bedrijven, bij voorkeur met een internationale uitstraling. Verder zijn er de nodige parallellen: de onderneming moet een eeuw of langer bestaan en eigenaren of bestuurders moeten van onbesproken gedrag zijn. Ook verenigingen komen voor het predicaat koninklijk in aanmerking.

In samenwerking met indebuurt Helmond

Poll

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

  • Keiebijtersstad (24%)
  • Kattegat (23%)
  • Keiestad (53%)
840 stemmen