Volledig scherm
Cocaïne (foto ter illustratie) © Thinkstock

200 kilo cocaïne in oude loods van ‘afvalcowboy’ die ook in Helmond actief was

MAASBRACHT - In een loods aan het Hazenspoor in Maasbracht is woensdag ruim 200 kilogram harddrugs gevonden, zeer waarschijnlijk cocaïne. In het pand was eerder BM-Recycling gevestigd, de onderneming van ‘afvalcowboy’ Wim Bruekers. De politie onderzoekt de zaak.

Weertenaar Bruekers (56) verzamelde in Maasbracht meer gevaarlijk afval dan was toegestaan. Hij had ook opslaglocaties in Sterksel en - illegaal - Weert en Helmond. Op die laatste plek ging het in de zomer van 2016 mis: zuren lekten weg en in het naastgelegen deel van de loods aan de Lagedijk liepen medewerkers van Matrho Metals daardoor verwondingen op.

BM-Recycling ging kort hierna failliet. Het schoonmaken van de Helmondse hal kwam voor rekening van de gemeente en de provincie. De verantwoordelijkheid voor het opruimen van het afval in Maasbracht werd en is nog altijd onderwerp van een juridisch gevecht tussen de pandeigenaar en de provincie Limburg.

Verrassing

Vanwege die strijd gebeurde jarenlang niks met de loods aan het Hazenspoor. Volgens de adviseur van de pandeigenaar veranderde dat onlangs onder druk van de verzekering. Bij de opruimwerkzaamheden werden woensdag dus de drugs aangetroffen. „Dit is de zoveelste verrassing voor ons”, zegt de adviseur.

Bruekers zit op dit moment vast omdat hij vorige maand in Son en Breugel werd betrapt op het vervoer van honderden liters chemisch afval. Voor de vermeende misdrijven uit de tijd van BM-Recycling verschijnt hij eind dit jaar voor de strafrechter.

In samenwerking met indebuurt Helmond