Volledig scherm
Helmond Reddingsbrigade bij hun nieuwe onderkomen © Fotopersburo van de Meulenhof BV

35 jaar oude reddingsbrigade heeft nu eindelijk een eigen honk

HELMOND - Jaar in, jaar uit staan ze tijdens het Helmondse drakenbootfestival paraat aan de oever, om in te grijpen wanneer er een bootje omslaat: de mannen en vrouwen van reddingsbrigade De Reddingsklos. Maar waar ze voorheen alle briefings bij een van de leden thuis hielden, hebben ze nu dan eindelijk een echt clubhuis met heuse vergaderruimte. Zaterdagavond werd het clubhuis ter ere van het 35-jarig bestaan van De Reddingsklos officieel in gebruik genomen.

En dus kunnen de instructeurs van de reddingsbrigade nu dan na alle gedane arbeid tijdens het drakenbootfestival – of andere evenementen, zoals koningsdag – ontspanning zoeken in hun eigen honk. Een loodsje aan de Kanaaldijk Zuidoost werd met toestemming van de gemeente Helmond omgetoverd tot clubgebouw. 

Reddingsklos

De handigheid van reddingsbrigadelid Jaap-Pieter van Dijk kwam daarbij goed van pas. ,,Er moest een toilet in komen, want die hadden we ook in tijdelijke onderkomens niet. Verder is het handig dat we hier nu onze jeep en boot kunnen stallen.’’ Die kreeg de Reddingsklos tien jaar geleden van de gemeente, ter ere van het 25-jarig jubileum, zo bracht burgemeester Elly Blanksma tijdens de opening in herinnering. Dat reddingsbrigades levens kunnen redden, weet Blanksma maar al te goed. Twee keer reikte ze een Carnegie-medaille uit wegens levensreddend ingrijpen.

Een poos

En de Reddingsklos, daar kunnen ze in Helmond op rekenen als er evenementen op of rond het kanaal zijn. De vereniging telt zo’n 250 leden, waarvan er zo’n twintig dienst doen als instructeur. Een hechte groep, volgens voorzitter Linda van den Heuvel. ,,Er stopt weleens iemand mee en er komt weleens iemand bij, maar het verloop is toch vrij gering. De meeste van onze instructeurs doen het al een poos en werken zodoende ook goed samen.’’ Misschien is het ook wel een beetje daarom dat afgezien van een bootje dat omkiepert er vrijwel nooit iets ernstigs gebeurt als De Reddingsklos aan de oever staat.

Maar op erg veel schouderklopjes hoeft de reddingsbrigade nu ook weer niet te rekenen, volgens Van den Heuvel. ,,Het gros van de mensen staat er totaal niet bij stil dat wij er ook zijn. Soms pas als je ze voor iets stoms behoedt, maar dan is het ook maar de vraag hoe lang het blijft hangen.’’

In samenwerking met indebuurt Helmond