Volledig scherm
Op de Braak in Helmond moet een nieuw stadion komen voor gezamenlijk gebruik door Helmond Sport, amateurclubs, Dr. Knippenbergcollege en de wijken. Linksonder is de nieuwbouw van 'De Knip' voorzien.

45 miljoen euro nodig voor nieuw sportpark De Braak in Helmond

HELMOND - De plannen over het vernieuwde sportpark De Braak dat binnen een aantal jaar in Helmond moet verrijzen, krijgt steeds meer vorm. Er is voor het eerst ook een grove schatting van het kostenplaatje: 45 miljoen.

Ongeveer de helft (22 miljoen) komt voor rekening van scholengemeenschap OMO, dat op het terrein een gebouw voor het Dr. Knippenbergcollege bouwt en in het stadion ruimtes krijgt voor de Praktijkschool. De gemeente wil tussen de 13 en 17 miljoen investeren voor onder andere negen voetbalvelden en de kantines voor de amateurvoetbalverenigingen. Samen zijn de twee ook verantwoordelijk voor de sportzalen die in het stadion komen.

Helmond Sport
De rest van het benodigde geld moet worden opgehoest door een investeerder voor de fysiotherapieruimte (ongeveer twee miljoen) en Helmond Sport. De betaald voetbalclub moet vijf miljoen bij elkaar zien te brengen. Bovendien moeten de jaarlijkse inkomsten van de club ongeveer 150.000 euro omhoog om de hogere huur in de toekomst te kunnen betalen. "Dat is een uitdaging. Ze zullen vriendjes in de stad moeten vinden", doelt wethouder Margreet de Leeuw op investeerders die de club een warm hart toedragen.

Investeren
De betrokken partijen zetten in de loop van komend jaar hun handtekeningen onder een overeenkomst. Maar eigenlijk is afhaken nu al geen optie meer, volgens collega-wethouder Frans Stienen: "De velden van de amateurverenigingen zijn verouderd, het stadion is verouderd. Dus er moet de komende tien jaar sowieso veel geld worden geïnvesteerd." En wat als Helmond Sport de vijf miljoen niet bij elkaar gaat krijgen? Stienen: "Dan heeft de club een probleem. Of dat einde verhaal betekent van Helmond Sport? Dat zou kunnen. Voor het sportpark maakt het niet uit. Dat gaat er komen. Mét of zonder Helmond Sport."

In samenwerking met indebuurt Helmond