Volledig scherm

5 x 11 jaar de polonaise in Helmond: carnavalsverenigingen vieren jubileum

HELMOND - Keiebijters, Kluppels, Bergkneuters, Heikneuters, Keijepoal, Brouwhazen: alle vieren hun 55-jarig jubileum. Begin jaren zestig bleek de tijd rijp voor oprichten van een carnavalsclub.

Een dagje speler zijn van Bruheze 6, wie wil dat nou niet? Het is één van de diensten die zaterdag geveild worden door de Brouwhazen. Bij de Houtse Kluppels komt Jan Smit in januari optreden. En de Keiebijters hebben voor het Klurredweile de kleur 'goud' gekozen en houden een nieuw evenement: Heel Helmond Zingt. Allemaal activiteiten die in het teken staan van het 55-jarig jubileum van deze carnavalsclubs. Ook bij De Keijepoal in Someren-Heide, de Bergkneuters uit Handel en de Mariahoutse Heikneuters lopen ze 5 x 11 jaar de polonaise.

Raad van elf
Carnaval is veel ouder. Helmond kende in 1931 al een raad van elf, gevormd door ondernemers. En CV Oranjebuurt, de oudste nog bestaande club van de stad, werd in 1945 opgericht. Begin jaren zestig ging het in Brabant echter hard, getuige al deze jubilea.

Daar zijn verschillende redenen voor, zegt Theo Fransen. De Venlonaar wordt gezien als dé carnavalprofessor. "Het hangt samen met de economische omstandigheden. In het Limburgse land begon de herstelperiode redelijk snel na de oorlog. In Brabant duurde dat wat langer. Toen het daar ook beter ging, ontstonden veel carnavalsverenigingen."

Afgekeken in Limburg en van 'de Duitser'
Limburg en het Duitse Rijnland waren de voorbeelden, aldus Fransen. "Daar is letterlijk naar gekeken." In steeds meer huiskamers had namelijk de tv zijn intrede gemaakt. En 'de Duitser' die mensen op de zwartwit-buis konden ontvangen, bracht carnavalsuitzendingen uit Mainz en Köln. "Het tonpraten werd overgenomen van Limburg. Daar had je al het buutreednen."

Lees zaterdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.