Volledig scherm
Tonnie van der Heijden. © Ton van de Meulenhof

79-jarige Tonnie uit Helmond geeft vier keer per week gymles (video)

HELMOND - Ze is slank, sportief gekleed en draagt witte turnschoentjes. Tonnie van der Heijden ('gewoon Tonnie hè') geeft gymles in de grote zaal van wijkhuis De Fonkel in Helmond. Haar leerlingen zijn tussen de 51 en 83 jaar en allemaal vrouw. Zelf is Tonnie 79. "Ik geloof dat ik in Helmond de enige ben van deze leeftijd die dit doet."

Op haar achtste werd ze lid van turnvereniging HT'35. En dat is ze nog altijd. Ze was meermaals clubkampioen en heeft in de loop der tijd bijna elke groep getraind. De gymlessen voor vrouwen van vijftig-plus doet ze ook al tientallen jaren. Ooit negen keer per week, door heel de stad. Nu nog vier keer: in Helmond-Oost, tweemaal in Brouwhuis en nu dus in de Binnenstad-Oost. Tonnie gaat overal op de fiets naartoe. "Ik doe altijd alle oefeningen voor, dus ik moet zorgen dat ik soepel blijf."

Waarom?
"Bewegen is belangrijk", is het niet onlogische antwoord op de vraag naar het waarom van haar gymlessen voor vrouwelijke vijftigplussers. Maar er is meer: ook het sociale aspect speelt een rol. "Sommige dames zijn weduwe en vinden het fijn om onder elkaar te zijn. En ze kunnen ook iets alleen aan mij vertellen. Dan blíjft het bij mij."

Fanatiek
De Fonkel-groep bestaat uit maximaal 18 dames. Ditmaal zijn er 14 present. De benjamin heeft een versleten rug en hoopt via de oefeningen van Tonnie zo sterk te worden dat ze weer kan gaan werken. De oudste van het stel, Dily Hermans, traint met haar rollator meestal apart van de groep, maar ze is net zo fanatiek als de rest.

Lees vrijdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Tonnie van der Heijden (79) uit Helmond turnt al meer dan 70 jaar en geeft al meer dan een halve eeuw les.