Volledig scherm
PREMIUM
De graven van de Roemeense slachtoffers Adina, Aurel en Cosmin. Zij kwamen om bij een verkeersongeval op de N270 in Helmond. © Chiel Timmermans

Aan de droom van Cosmin, Adina en Aurel kwam in een klap een einde in Helmond

CARACEL - Cosmin, Adina en Aurel. Zo heten drie van de vijf Roemenen die op 19 maart bij een verkeersongeluk in Helmond om het leven kwamen. Ze maken deel uit van een generatie die grotendeels verdwenen is uit het stadje Caracal, waar twintigers de armoede massaal ontvluchten.

Petruţa Zimbrea is verbaasd. Boos. Verdrietig. Ze heeft zojuist ontdekt dat er op de hoekbank in haar woonkamer een journalist zit. Die is vanuit Nederland afgereisd naar hun stadje in het zuiden van Roemenië. Petruţa kijkt naar haar man Georgel. Waarom heeft hij in godsnaam iemand van de krant binnengelaten? Ze slaat zijn hand weg als hij haar probeert te sussen: “Een artikel gaat onze kinderen toch niet terugbrengen?” Ze staat een minuutje vertwijfeld in de woonkamer. Dan veegt ze de tranen uit haar gezicht, gaat zitten en begint toch te vertellen. Over haar zoon en dochter, over wie ze waren. ,,Omdat ik ontzettend trots op hen ben en wil dat ze worden herinnerd. Ook in Nederland.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond