Volledig scherm
© Thinkstock

Aanval op Helmondse zorgwethouders: 'Ze verzwegen informatie'

HELMOND - Wethouders De Leeuw en Van der Zanden zijn dinsdagavond hard aangevallen door een deel van Helmondse raad. Het duo heeft 'gefaald' tijdens een onderzoek naar waarom er miljoenen zorggeld waren overgebleven.

Opstappen hoefden de zorgwethouders Margreet de Leeuw en Nathalie van der Zanden niet, maar in de ogen van bijna de helft van de Helmondse raad hebben de twee het wel flink verprutst. Ze overleefden dinsdag nipt een motie van afkeuring, een zware waarschuwing, van de oppositiepartijen PvdA, Lokaal Sterk, D66, Helder Helmond en Senioren 2013. Saillant daarbij was dat ook enkele raadsleden van coalitiepartijen schriftelijk (lees: anoniem) voor de motie stemden.

De kritiek richt zich op hoe de wethouders te werk gingen tijdens een onderzoek naar overgebleven zorggeld. Negen miljoen hield de gemeente Helmond daarvan in 2015 over. Geld dat eigenlijk bedoeld was voor jeugdzorg en voor zorg waarmee mensen langer thuis kunnen blijven wonen (wmo). Waarom hield Helmond zoveel geld over? Dat wilde de raad weten.

Gebrekkig

Maar precies op die vraag kon een ingehuurd onderzoeksbureau geen antwoord geven. Reden: de administratie van de gemeente was gebrekkig en belangrijke gegevens waren niet beschikbaar. En dat terwijl van tevoren werd gezegd dat alle info ‘één druk op de knop’ kon worden geleverd. Bovendien was een soortgelijk onderzoek in andere gemeenten wel mogelijk, aldus Mohammed Chahim van PvdA die het voortouw voor de motie nam.

In de hete discussie rond het overgebleven zorggeld draait het vooral om informatie over welke Helmonders op hoeveel zorg recht hebben en welke zorg ze uiteindelijk hebben gekregen. Die specifieke informatie moest antwoord geven op de vraag hoe het kon dat Helmond in 2015 negen miljoen euro overhield aan zorggeld. Maar omdat de gemeente juist die gegevens niet kon leveren, bleef de vraag onbeantwoord.

Verzwegen

Toch was dat slechts een deel van de kritiek. De zorgwethouders Margreet de Leeuw en Nathalie van der Zanden werd vooral ook verweten dat ze over het ontbreken van de informatie niks zeiden. „Al die maanden kregen we verhullende en positieve verhalen terwijl de werkelijke situatie werd verzwegen. Ze hebben gefaald”, zegt Henriëtte Verouden (Lokaal Sterk). Noureddine Zarroy (D66) noemde het een ‘doodzonde’, Michael Rieter (Helder Helmond) was ‘heel boos en teleurgesteld’.

En ze werden door nóg een mededeling in onderzoeksrapport verrast: de samenwerking tussen de gemeente en de partijen die de zorg leveren is moeizaam. De laatste twee jaar is die relatie verslechterd. Mohammed Chahim van de PvdA: „Dat lijkt me toch belangrijke informatie. Maar ook daar heeft u ons nooit over geïnformeerd.”

Verkeerde keelgat

De twee wethouders hadden zeker niet de hele gemeenteraad tegen zich. Alle partijen waren het erover eens dat er straks een nieuw onderzoek moet komen. Maar de motie van afkeuring schoot bij de sommige politici in het verkeerde keelgat. „Dit is buitenproportioneel”, zei Hans Verbakel van SP. „Een bijzaak wordt hier opgeblazen. Uiteindelijk is het belangrijkste dat de mensen in Helmond de zorg hebben gekregen die ze nodig hebben.”

Dat verklaarde ook SP-wethouder Van der Zanden. Die refereerde nog maar eens naar 2015 als een soort overgangsjaar. Gemeenten werden toen verantwoordelijk voor de jeugdzorg, dat eerder onder de provincies viel. Ook kregen ze er van het Rijk meer taken bij op het gebied van de Wmo, zoals het leveren van huishoudelijke hulp. „Dat werd over de schutting gegooid. De hoogste prioriteit voor mij was op dat moment dat de mensen de juiste zorg zouden blijven krijgen. En ik heb daarna geen enkel signaal gekregen dat dat niet het geval is.”

Controlerende taak

„Ik zeg niet dat de zorg in Helmond niet goed is geregeld”, reageerde Chahim daar weer op. „Ik zeg alleen dat we dat niet zeker kunnen weten. Daarvoor was juist dit onderzoek.” D66’er Zarroy sloot zich bij die woorden aan: „Als raad hebben we een controlerende taak. Die taak heeft u ons uit handen genomen.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond