Volledig scherm
PREMIUM
Het is een oase van rust in het nomadisch dorp van de kermisexploitanten. © Jean Pierre Reijnen

Achter de coulissen: Kermis in Helmond

ZomerserieHet is de achterkant van de kermis, die bijna nooit iemand ziet. Hoe leven de mensen achter de kermis? In deze aflevering de kermis in Helmond.

Toen zondag om klokslag twaalf uur de attracties op de Helmondse kermis met veel geweld begonnen te draaien, was het muisstil in het mobiele dorp van de kermiskaravaan. De caravans en woonwagens van de exploitanten en hun personeel, tijdens het evenement geparkeerd aan de Engelseweg in Helmond, vormen het basiskamp voor de kermisfamilie.

 1. Vooroordelen verdwijnen bij Human Library in Helmond door échte verhalen

  Vooroorde­len verdwijnen bij Human Library in Helmond door échte verhalen

  HELMOND - ‘Drempel’ is het woord dat zaterdagmiddag in de Helmondse bieb vaak valt tijdens Human Library. De bibliotheekbezoekers ontmoeten onder meer mensen met handicaps, verslaafden, transgenders en vluchtelingen. Mensen die vaak met vooroordelen geconfronteerd worden en soms ver van de leefwereld van hun gesprekspartners af staan. Of in een metafoor uitgedrukt: achter de kaft schuilt een misschien wel interessant boek.
 2. Helmondse 'Billy Elliot' (79) komt ook uit arbeidersgezin, maar mocht wel op ballet
  PREMIUM

  Helmondse 'Billy Elliot' (79) komt ook uit arbeiders­ge­zin, maar mocht wel op ballet

  HELMOND - Zijn levensverhaal lijkt op dat van Billy Elliot. Jan Smits (79) uit Helmond groeide op in een arbeidersgezin en schopte het tot professioneel balletdanser in internationale voorstellingen. Hij was bevriend met Wim Sonneveld, schudde de handen van het complete Koninklijk Huis maar werkte ook noodgedwongen in de centrale keuken van Philips. „Ik heb me nooit iets aangetrokken van opmerkingen.”

In samenwerking met indebuurt Helmond