Volledig scherm
Wethouder Jos van Bree © PressVisuals.com

Actie in Helmond en De Peel om vacatures te vervullen

HELMOND - Er staan ruim 2400 vacatures open in Helmond en De Peel. Er is ook een grote groep werkzoekenden. Dat is gek, daar gaat iets niet goed. Bedrijven, onderwijs en gemeente zijn zich daar van bewust. Er wordt al het nodige aan gedaan, maar dat dat moet nog beter. Daarom komt er een plan van aanpak en wordt de gemeenteraad gevraagd om hiervoor 1,2 miljoen euro beschikbaar te stellen.

De economie groeit, in de regio nog sterker dan landelijk, zegt wethouder Jos van Bree van economie. ,,Er zijn veel nieuwe banen, er is behoefte aan talent. Met name technisch personeel, vakmensen en in de zorg. Toch zien we dat er sprake is van  'mismatch': tekort aan mensen met de juiste kwaliteiten."

Daarom is het noodzakelijk dat onderwijs en bedrijfsleven nog meer op elkaar afgestemd zijn. En dat daarnaast bijvoorbeeld 50-plussers die zonder werk zitten, geholpen worden om weer aan de slag te gaan.

Regiegroep

Een al bestaande stuurgroep 'van school naar werk' is hiervoor omgevormd naar een zogenoemde regiegroep 'onderwijs en arbeidsmarkt'. Hierin zitten de gemeente, Senzer, UWV, Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH), VNO-NCW Brabant-Zeeland, Vereniging OMO-scholen, ROC Ter Aa, ORO, Aloysius Stichting en Jong Management kring Helmond. ,,We gaan minder vergaderen en meer doen", belooft onderwijswethouder Margreet de Leeuw.  ,,En nadrukkelijker met elkaar optrekken."

,,Ik kom geen collega's tegen die geen mensen zoeken", schetst Arjen Vos van SBH het probleem. ,,Maar het bedrijfsleven moet ook naar zichzelf kijken en actief vijftigplussers in dienst nemen om hun vakmanschap over te brengen op de nieuwe generatie."

Projecten

Er zijn al projecten gaande. Zo krijgen momenteel veertig vijftigplussers met een ict-achtergrond een herscholing.  Daarna volgt gegarandeerd vier maanden werk en bij gebleken geschiktheid een vaste aanstelling.

En in Deurne werken straks elf bedrijven samen met ROC Ter AA in een techniekcentrum. ,,Het zou gewoon moeten worden dat mensen uit het bedrijfsleven regelmatig een dag les geven en dat tegelijk docenten naar de bedrijven gaan", stelt bestuursvoorzitter Igor van Hooff van Ter AA.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond