Volledig scherm
Wijkhuis De Loop in Brouwhuis heeft over toeloop van bewoners niet te klagen. Donderdagochtend komen altijd de biljarters. © FotoMeulenhof

Acuut geld voor twee wijkhuizen in Helmond

HELMOND - De Helmondse wijkhuizen De Loop (Brouwhuis) en De Kamenij (Helmond-Noord) krijgen er geld bij. Beiden hadden over 2015 nog een tekort in de begroting van respectievelijk 11.725 en 15.045 euro. Die gaten worden nu door de gemeente Helmond gedicht. De twee accommodaties krijgen vanaf volgend jaar ook een hogere subsidie.

Verschillende wijkhuizen zijn de afgelopen jaren in de problemen gekomen doordat de inkomsten uit de horeca en de zaalverhuur zijn teruggelopen. "Ik denk dat we vorig jaar één feest hebben gehad", vertelt Charles Nuytens van De Kamenij. "Vroeger hadden we hier geregeld bruiloften, familiefeesten en koffietafels. Daar moesten wij het van hebben. Maar de mensen hebben steeds minder te besteden."

Bezuiniging
Overigens waren de tekorten er al voor de bezuinigingen die dit jaar volgden. In totaal moeten de wijkhuizen in Helmond het vanaf 2016 gezamenlijk met een half miljoen minder doen. Ook werd De Terp gesloten. Nuytens had graag gezien dat verenigingen van de verderop gelegen accommodatie naar de De Kamenij waren gekomen. "Maar dat gebeurde niet. Ze gingen naar De Fonkel, De Boerderij of verzorgingshuis De Pannehoeve. Bij ons haakten ondertussen enkele verenigingen af."