Een bovenaanzicht van de warmtekrachtcentrale van Ennatuurlijk aan de Achterdijk (onderin de foto) in Helmond.
Volledig scherm
Een bovenaanzicht van de warmtekrachtcentrale van Ennatuurlijk aan de Achterdijk (onderin de foto) in Helmond. © Bing

Afkoppelen stadsverwarming Helmond kan, maar is prijzig

HELMOND - Inwoners van de Helmondse wijken Brouwhuis en Rijpelberg hoeven niet meer verplicht aangesloten te blijven op het stadsverwarmingsnet. Leverancier Ennatuurlijk maakt vanaf nu afkoppeling mogelijk.

Dat betekent niet dat de wijkbewoners makkelijk kunnen overstappen op een andere leverancier. Het is praktisch onmogelijk om andere aanbieders toe te laten op het relatief kleine buizennetwerk van Ennatuurlijk.

Wie de stadsverwarming vaarwel zegt, moet zelf voor een duurzaam alternatief zorgen zoals bijvoorbeeld een warmtepomp met zonnepanelen. Dat is een voorwaarde die Ennatuurlijk stelt aan afkoppeling.

Monteur
Daarnaast moet de afkoppeling verricht worden door een monteur van Ennatuurlijk. Dat kost eenmalig 423 euro. "Dat moet vanwege de veiligheid", aldus een woordvoerder. "Daarnaast moet aankoppeling mogelijk blijven met het oog op toekomstige bewoners."

Tot nu toe heeft 1 persoon gebruikgemaakt van de afkoppelmogelijkheid. Lammert Coldeweijer in Rijpelberg heeft eind vorig jaar in zijn woning zonnepanelen én een warmtepomp geïnstalleerd en de stadsverwarming vaarwel gezegd. "De afkoppelkosten verdien je terug. Dit is veel duurzamer en goedkoper dan stadsverwarming. Ik heb al afspraken met wijkbewoners die meer willen weten."

Ennatuurlijk verwacht dat jaarlijks 'enkele personen' hun aansluiting op de stadsverwarming willen afkoppelen. "Het is best ingewikkeld en het vergt een investering."

Onvrede
Onder wijkbewoners van Rijpelberg en Brouwhuis leeft al enkele jaren onvrede over de stadsverwarming. Zij hekelen het ontbreken van keuzevrijheid en vinden de tarieven te hoog. Die prijzen zijn vorig jaar verlaagd door Ennatuurlijk.

Over de nu toegenomen keuzevrijheid is Jos Dijkers van Burgerinitiatief Stadsverwarming niet te spreken. "Je kunt nog steeds geen andere leverancier kiezen op het bestaande netwerk."

Ruim 6.400 huishoudens en een twintigtal bedrijven zijn aangesloten op het stadsverwarmingsnetwerk. De huizen en bedrijfspanden worden verwarmd met water dat op een centraal punt wordt warmgestookt met gas.

Geothermie
Op termijn is het de bedoeling dat de stadsverwarming wordt vervangen door aardwarmte. Dat is beter voor het milieu en op termijn ook goedkoper. De gemeente Helmond en Ennatuurlijk onderzoeken de mogelijkheden voor zogeheten geothermie. Het probleem daarbij is, dat de aanleg van een bron diep in de aarde miljoenen kost.

In samenwerking met indebuurt Helmond