Volledig scherm
Het terrein is afgesloten © Bert Jansen

Afvoeren vloeistoffen uit loods Helmond begonnen

HELMOND - Bij de loods aan de Lagedijk in Helmond is donderdagmorgen een begin gemaakt met het afvoeren van de vloeistoffen die daar jarenlang illegaal in vaten waren opgeslagen. Het afvoeren gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf.

De vloeistoffen (ongeveer 700.000 liter) zijn opgeslagen in een groot aantal dicht opeengestapelde vaten van slechte kwaliteit. De partij werd in augustus ontdekt nadat enkele vaten waren gaan lekken. Het gaat om afvalstoffen uit de ijzer- en zinkindustrie.

Zorgvuldigheid
Omdat veiligheid en zorgvuldigheid telkens voorop is gesteld, kan pas nu worden overgegaan tot het afvoeren. De inhoud van elk vat wordt eerst bemonsterd om te kunnen vaststellen wat er precies in zit. Daarna wordt de inhoud overgepompt in bulkwagens en afgevoerd om uiteindelijk te worden verwerkt.

Kosten
De kosten van de hele operatie zullen naar verwachting uitkomen rond de 1 miljoen euro. Dit bedrag zal in eerste instantie door de provincie Noord-Brabant worden voorgeschoten. Later proberen de provincie en gemeente de kosten te verhalen op de verantwoordelijken van de opslag.