Volledig scherm
De fabriek van Coppens Diervoeding in Helmond. © Tom Valstar/fotomeulenhof

Als het goed is, gaat het in Helmond niet erger stinken

HELMOND - Met de invoering van nieuwe regels gaat het in Helmond in elk geval niet harder stinken rondom een aantal grote bedrijven. Als fabrieken willen uitbreiden of als een nieuw bedrijf zich vestigt, kijkt de gemeente voortaan naar de optelsom van geurhinder, in plaats van alleen naar de zwaarte van de nieuw te verwachten overlast.

Die belofte maakte de gemeente Helmond al in 2016, maar binnenkort moet het werkelijkheid worden. Komende dinsdag praat de gemeenteraadscommissie namelijk over het zogeheten aanvullende geurbeleid. Dat moet vanaf maart gaan gelden.

Mengvoerfabrieken
De afspraken daarin moeten ervoor zorgen dat inwoners van met name de wijken Brouwhuis en Rijpelberg niet nog meer overlast ervaren dan nu. In deze twee wijken hebben bewoners regelmatig last van zurige luchten die uit de schoorstenen komen van bijvoorbeeld mestverwerker Den Ouden en diervoederproducenten Coppens. Ook wijken als Suytkade en de Annawijk kennen hinder: daar hangt geregeld de uitstoot van mengvoerfabrikanten Voergroep Zuid en For Farmers op straat.

„Door onderzoeksbureau Blauw is vorig jaar objectief vastgesteld: wat is nog acceptabel?”, aldus milieuwethouder Paul Smeulders. „We zeggen: zoals het nu ruikt, is het plafond, daar mag niet boven gekomen worden.”

Vergunningseisen
Zowel de onderzoekers van Blauw als het gemeentebestuur erkent dat de luchtkwaliteit in sommige delen van Helmondse wijken als onprettig te ervaren zijn. Het is lastig om de hinder te beperken, want alle bedrijven op industrieterreinen BZOB en Hoogeind voldoen aan de vergunningseisen.

Die vergunningen zijn opgesteld door de provincie. De gemeente Helmond kan op haar beurt hooguit aanvullende eisen stellen. Dat gebeurt nu dus door de geurhinder van bedrijven bij elkaar op te tellen in het geval van uitbreiding. Ook als een nieuw bedrijf strikt genomen binnen de normen blijft met uitstoot, kan een vergunning geweigerd worden, als de extra geurhinder samen met de bestaande boven de huidige grens uitkomt.

Voor een onderneming als Voergroep Zuid hebben de nieuwe regels geen gevolgen, laat directeur Frans Looman weten. "Wij hebben geen plannen om uit te breiden. "

Schoorsteen
Coppens heeft afgelopen jaar een nieuwe vergunning gekregen voor het opvoeren van de mengvoederproductie. In ruil daarvoor trof het bedrijf maatregelen om de uitstoot van vieze lucht te beperken. Zo werd onder meer de schoorsteen verhoogd.

Afgelopen jaar gingen de afvoerpijpen van Voergroep Zuid en For Farmers ook omhoog, naar een lengte van 55 meter. Dat wordt in 2017 nog tien meter hoger, als het aan de gemeente ligt.

„Wij zijn inderdaad in gesprek daarover”, laat Looman van Voergroep Zuid weten. „Maar het is te vroeg om te zeggen of en hoe dat kan. Er komt bouwtechnisch wel wat bij kijken. Ik kan ook niet zeggen of dat ook zinvol is.”

Een woordvoerder van For Farmers wil niet reageren op het aanstaande beleid van de gemeente Helmond. „We wachten de discussie in de Helmondse gemeenteraad af.”