Volledig scherm
Impressie van het plan voor De Braak. Links 'De Knip', in het midden een nieuw stadion.

Amateurvoetbalclubs in Helmond: twee grote sportaccommodaties

HELMOND - Helmond moet in de toekomst over twee grote, multifunctionele sportaccommodaties beschikken. Met daarnaast drie wijksportparken.

Dat staat in de toekomstvisie 2025 die de amateurvoetbalclubs zaterdag presenteerden. Naast De Braak moet er een groot complex worden aangelegd in Brandevoort. Dat kan niet op de huidige plek van de voetbalclub. Daar is geen ruimte meer.

Gezamenlijke visie
Wethouder Frans Stienen vroeg de clubs een jaar geleden om met een gezamenlijke visie te komen. Een werkgroep met een afvaardiging van voorzitters boog zich daar over. Het eindrapport werd zaterdag aan de wethouder overhandigd.

Hierin wordt verder onder meer de wens geuit om een onafhankelijke coördinator aan te stellen, als tussenpersoon tussen de voetbalclubs en de gemeente. Een adviesorgaan voor de voetbalsport gaat de clubs bijstaan, als het aan de voorzitters ligt.

G-voetbal
G-voetbal (voor mensen met een beperking) en meisjes/ vrouwenvoetbal zouden verdeeld moeten zijn over minder clubs, om de kwaliteit te verbeteren en zo meer beoefenaars te trekken. Helmond zit bij beide doelgroepen onder het landelijk gemiddelde.

De clubs zeggen hun eigen belangen zoveel mogelijk los te hebben gelaten.