Volledig scherm
De gemeente Helmond looft een beloning uit voor ambtenaren die nieuwe collega's werven. © Gemeente Helmond

Ambtenaar Helmond krijgt 500 euro voor nieuwe collega

HELMOND - De gemeente Helmond zet een opmerkelijk middel in om personeel te werven: de zogeheten vriendenbonus. Raar, vindt het CDA. Want er zijn veel mensen ontslagen. 

Helmondse ambtenaren die een nieuwe collega aandragen, krijgen een eenmalige uitkering van vijfhonderd euro, netto. Tenminste, als die persoon geschikt is, nog niet voor de gemeente werkt en ook daadwerkelijk een contract  krijgt. Na zes maanden dienstverband krijgt de tipgever de zogeheten 'vriendenbonus' overgemaakt. Vorige week vonden ambtenaren een flyer hierover op hun bureau.

De actie wekt de suggestie dat Helmond maar met moeite geschikte nieuwe medewerkers kan vinden. En dat terwijl de afgelopen jaren tientallen ambtenaren zijn ontslagen omdat de gemeente wil bezuinigen op arbeidskosten.

Raar 

Een raar verhaal, vindt het CDA. De partij noemt het uitloven van tipgeld 'onbegrijpelijk'. Ze noemt het 'een verkeerd signaal aan collega's die door de reorganisatie hun baan zijn kwijtgeraakt of nog verwikkeld zijn in de afronding van de reorganisatieperikelen.'

Het CDA heeft aan het gemeentebestuur schriftelijke vragen gesteld over kwestie. De partij wil bijvoorbeeld weten waarom de gemeente niet de juiste mensen lijkt te kunnen vinden. Ook wil de partij op een rijtje zien staan hoeveel vacatures er precies openstaan, om welke functies het gaat en of de relatief kostbare inhuur van mensen van buitenaf minder wordt.

Oppositie

Met de kritische vragen lijkt het CDA voor het eerst van zich te laten horen als aanstaande oppositiepartij. „Het is duidelijk dat we een andere rol gaan krijgen,” erkent fractievoorzitter Jan Roefs. „Maar los daarvan hebben wij het beste voor met de stad. We hebben eerder ook kritische vragen gesteld over stankoverlast en andere zaken.”

De ambtelijke organisatie van Helmond kwam de laatste tijd minder goed in het nieuws. Zo leidde de reorganisatie eerder tot onrust onder personeel. Een voormalig topambtenaar bleek grootschalig te hebben gefraudeerd. Onlangs werd bekend dat vier miljoen euro nodig is om met name de afdeling financiën op orde te krijgen.

Of de vriendenbonus bijdraagt aan het beter functionerend gemeentehuis, moet nog blijken. Overigens lijkt het aantal vacatures op dit moment mee te vallen. Op de website van de gemeente prijken op dit moment vier openstaande betrekkingen: voor een procesadviseur, wijkopzichter groen, communicatieadviseur en beveiligingsbeheerder.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond