Volledig scherm
In de wijk Rijpelberg wonen veel arbeidsmigranten. © Rijpelberg

Arbeidsmigrant concurrent voor starter op Helmondse woningmarkt

HELMOND - Arbeidsmigranten komen vaak in Helmond terecht omdat daar veel betaalbare koopwoningen op de markt zijn. Ze kopen zelf, of hun werkgever doet dat voor hen. Dat hindert starters.  

Woningen onder de 200.000 euro worden in de regio Helmond vaak gekocht door arbeidsmigranten of door hun werkgevers. Dat hindert starters op de woningmarkt die uit zijn op woningen in deze prijsklasse. 

Dat zegt makelaar Pieter van Santvoort, die kantoren heeft in Helmond, Deurne, Eindhoven, Eersel en Nuenen. Dit doet zich volgens hem vooral in Helmond voor omdat daar het aanbod van woningen en appartementen in de goedkoopste prijsklasse groter is dan elders. Zo staan in Eindhoven nu 22 eengezinswoningen en 39 appartementen onder de twee ton te koop. In Helmond zijn dat 132 huizen en 39 appartementen. 

Afhankelijk van arbeidsmigranten 

,,De kopers kunnen gezinnen zijn van arbeidsmigranten, of twee werknemers die samen een huis kopen", zegt Van Santvoort. Maar het komt ook voor dat een werkgever woningen opkoopt omdat hij afhankelijk is van arbeidsmigranten. Zo heeft Van Santvoort meerdere goedkope woningen verkocht aan de directeur van een slachterij die daar zijn werknemers in heeft ondergebracht. 

De eigenaar van een grote groentekwekerij in de Peelregio heeft recent in een advertentie een oproep gedaan aan woningeigenaren om hun huizen aan hem te verkopen of te verhuren voor de huisvesting van zijn Poolse werknemers.

Van Santvoort ziet dat arbeidsmigranten vooral terechtkomen in oudere volksbuurten en in de 'bloemkoolwijken' Rijpelberg en Brouwhuis. Die bijnaam slaat op het kronkelige stratenpatroon dat wijken uit de jaren zeventig en tachtig kenmerkt. Hij erkent dat de instroom van arbeidsmigranten 'een probleem oplevert' in deze wijken. Maar hij wijst er ook op dat de migranten hier het werk verrichten dat allochtonen niet willen doen. ,,Iedereen weet dat die mensen ergens moeten wonen, maar niemand wil ze in de eigen buurt hebben."

Onderbrengen in grotere complexen

Het zou volgens Van Santvoort beter zijn als arbeidsmigranten worden ondergebracht in grotere complexen. Bijvoorbeeld een leegstaand hotel, een vakantiepark of, zoals nu in Deurne gebeurt, in een oude verpleegstersflat. Maar ook dat stuit vaak op weerstand in de buurt of bezwaren van gemeenten. 

Uitzendbureau E&A uit Tilburg, gespecialiseerd in het te werk stellen van Polen, zoekt grotere complexen voor huisvesting. Maar dat stuit vaak op bezwaren van gemeenten, zegt directeur Gilbert Deelen. Hij zoekt geen onderdak voor hen in woonwijken omdat dit weerstanden oproept bij omwonenden. E&A heeft drieduizend Poolse werknemers onder contract, verspreid over heel Nederland. Zuidoost-Brabant is volgens Deelen een 'hotspot' voor arbeidsmigranten.

De VVD-fractie in Deurne hield recent een pleidooi voor de huisvesting van de arbeidsmigranten die bedrijven in de regio hard nodig hebben. Voorzitter Joost Eijsbouts van werkgeversvereniging VNO/NCW De Peel vindt dat werkgevers 'de morele plicht' hebben om voor fatsoenlijke huisvesting te zorgen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond