Pannehoeve Helmond
Volledig scherm
Pannehoeve Helmond © Bert Jansen

Autistische jongen (20) neergestoken in Helmond: ‘Hij betrapte auto-inbreker’

UPDATEHELMOND - Hij zag iemand inbreken in een auto, kwam in actie en kreeg uiteindelijk een mes tussen zijn ribben. Het overkwam een 20-jarige autistische jongen dinsdagnacht bij zorgcentrum De Pannehoeve in Helmond.

De jongen staat middenin de nacht een sigaretje te roken voor het zorgcentrum aan de Jan van Goyenstraat als hij iemand verdacht bezig ziet. Een auto-inbreker. Wat er daarna precies gebeurt, is niet helemaal duidelijk, maar de Helmonder besluit in actie te komen. Het gevolg is een worsteling waarbij de dief hem uiteindelijk in de borst steekt.

Verwondingen

Dat is althans het verhaal zoals Jos Mies, locatiecoördinator van de Pannehoeve, het hoort nadat collega’s de jongen opzoeken in het ziekenhuis. Daar werd de Helmonder met spoed heengebracht na de steekpartij. Naar alle waarschijnlijkheid hoeft hij maar één nachtje te blijven. Mies: „Met zijn verwondingen lijkt het mee te vallen. Zoals ik het begreep is hij onder zijn tepel gestoken. Dat geeft al wel aan dat dit veel erger had kunnen aflopen.”

Maar Mies is vooral trots op het optreden van een van zijn bewoners: „Het gaat om een jongen met autisme. Misschien dat hij daardoor nog rechtlijniger reageert dan iemand anders. Hij zag een auto-inbraak en redeneert dan: ‘Dat mag niet, dus ik kom in actie.’ Ik ben ontzettend trots dat zo’n jongen opkomt voor de mensen die om hem heen wonen. Ik hoorde namelijk dat er die nacht bij vier auto’s is ingebroken, twee daarvan waren van zijn medebewoners.”

Ouderen

De Pannehoeve staat in de stad toch vooral bekend als het domein van ouderen. Maar het zorgcentrum heeft ook een complete etage die wordt gehuurd door het Regionaal Autisme Centrum. In totaal telt deze vijfde verdieping elf appartementen waar mensen onder begeleiding wonen. Ze worden klaargestoomd om later zelfstandig te wonen. De 20-jarige Helmonder is een van de jongeren die er een studio heeft.

De politie is nog druk bezig om te achterhalen wat er precies is gebeurd, maar heeft het geschetste verhaal ook gehoord. Dat wordt nu onderzocht. De politie hield nog dezelfde nacht een 17-jarige jongen aan in Helmond. Hij wordt ervan verdacht dat hij met zijn mes heeft gestoken, mogelijk was hij daarbij in het bijzijn van nog twee andere jongens. De verdachte meldde zich een half uur na de steekpartij overigens zelf bij de politie. 

Pannehoeve Helmond
Volledig scherm
Pannehoeve Helmond © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Helmond