Autokraak in Helmond met keyless entry

VideoHELMOND - In de Helmondse wijk Dierdonk is in de nacht van zaterdag op zondag vrijwel het hele interieur uit een auto ontvreemd. Dat bevestigt de politie. De auto stond geparkeerd bij een huis aan de Zonnedauwsingel.

De dieven maakten gebruik van een slimme manier om een auto die is voorzien van 'keyless entry' van afstand te openen. Het gaat om een versterker die het signaal oppikt van de sleutel die binnen ligt. Zo kan zonder braaksporen het portier worden geopend. 

Het probleem heeft de aandacht van de keuringsinstantie voor autobeveiliging Kiwa SCM. Die geeft certificaten uit die nodig zijn om een autotype te kunnen verzekeren. Vanaf volgend jaar scherpt de instelling de eisen aan voor auto's met keyless entry. Als die vatbaar zijn voor deze zogenaamde 'relay attack' krijgt dat type geen certificaat en is dus niet meer te verzekeren. 

Certificatie

Kiwa SCM benadrukt dat autotypes die al zijn goedgekeurd de certificatie behouden. Volgens het instituut zijn vrijwel alle auto's met keyless entry vanaf bouwjaar 2017 en ouder zo te kraken. Fabrikanten werken aan betere beveiliging. 

Autoverzekeraars zien dat deze vorm van auto-inbraak toenemen. De methode wordt vaker toegepast dan het inslaan van een zijruit.

Het is eenvoudig om deze vorm van diefstal te voorkomen. Als de sleutel  thuis wordt bewaard in een metalen doosje of in aluminium is gewikkeld kan het signaal niet worden opgepikt.

Volledig scherm
Uit deze auto verdween het complete stuursysteem met airbag. Foto ter illustratie. © AD

In samenwerking met indebuurt Helmond