Volledig scherm
Wethouder Harrie van Dijk (Lokaal Sterk) van Helmond. © Gemeente Helmond

AutoMaatje Helmond kan voorlopig door

HELMOND - Helmond gaat bekijken of de sociale vervoersservice AutoMaatje behouden moet blijven en zo ja hoe. Dat zegde wethouder Harrie van Dijk (Lokaal Sterk) dinsdagavond toe aan de gemeenteraad. Vooralsnog blijft het project draaien.

AutoMaatje is een service voor mensen die eenzaam zijn en die te weinig geld hebben voor het openbaar vervoer of een taxi. Voor een vast bedrag van dertig cent per kilometer kunnen ze zich laten vervoeren door een vrijwilliger. Ze kunnen dan toch bijvoorbeeld naar de dokter en leggen meteen nieuwe contacten.

AutoMaatje is een initiatief van de ANWB. Helmond was in september 2017 de eerste Brabantse gemeente die met het project begon. Welzijnsorganisatie LEVgroep zette het mede op en coördineert vraag en aanbod. Het kreeg een eenmalige subsidie van ruim 37.000 euro.

Te gortig

Een nieuwe geldvraag werd onlangs door het stadsbestuur afgewezen. Reden: er wordt minder gebruik gemaakt van AutoMaatje dan was voorzien. Mede daardoor bedraagt de subsidie omgerekend tientallen euro’s per rit. Dat vinden B en W te gortig. Bovendien ging het om een opstartsubsidie; moest het project na een jaar op eigen kracht kunnen draaien.

Maar zonder steun van de gemeente kan AutoMaatje na deze maand niet door, meldden de ouderenbonden en de politieke partijen CDA en 50Plus. De vraag is of dat klopt. Allereerst omdat de LEVgroep het project al maanden coördineert zonder steun van de gemeente. Maar ook vanwege de opzet. „Het is eerst en vooral een maatjesproject. Dus als het goed is, is de LEVgroep vaak al snel niet meer nodig”, zei fractieleider Anja Spierings van Lokaal Sterk tijdens de raadsvergadering.

Wethouder Van Dijk gaf aan in gesprek te zijn met de partijen die bij AutoMaatje zijn betrokken; het project wordt geëvalueerd. Voor nu zijn het CDA en 50Plus daarmee tevreden. LEVgroep-directeur Jasper Ragetlie liet desgevraagd weten dat AutoMaatje voorlopig doorgaat.

Kunstgrasvelden

Van Dijk boekte dinsdagavond nog een succes: zijn aangepaste voorstel over kunstgras haalde het. Bij nieuwe voetbalvelden worden dus geen korrels van gemalen (vracht)autobanden meer gebruikt. De bestaande ‘foute’ matten worden niet meteen vervangen maar gefaseerd opgeruimd.

In samenwerking met indebuurt Helmond