Volledig scherm
Er is onder meer een Patriot lanceerinstelling te zien tijdens de plechtigheid die de Luitenant-Generaal Bestkazerne op dinsdag 5 november houdt in Helmond. © Archieffoto Cor de Kock

Beëdigingsceremonie 47 militairen op parkeerterrein Cacaofabriek in Helmond

HELMOND - Zo’n 300 luchtverdedigers van de basis in Vredepeel strijken dinsdag 5 november neer op het parkeerterrein bij de Cacaofabriek in Helmond. Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando van de Luitenant-Generaal Bestkazerne houdt daar dan een beëdigingsceremonie voor 47 militairen.

De plechtigheid is vrij toegankelijk voor het publiek.

Het is voor het eerst dat militairen van de eenheid uit Vredepeel buiten de kazerne worden beëdigd. De groep was dit jaar zo groot dat het de moeite was iets extra’s te organiseren en naar buiten te treden. Verder past het in het beleid van de krijgsmacht om de organisatie meer zichtbaar te laten zijn in de samenleving. Steeds vaker worden ceremonies in publieke ruimtes gehouden.

De commando-overdrachten van de basis in Vredepeel vonden tot op heden om en om plaats in buurgemeenten Gemert-Bakel en Venray. Voor deze beëdiging ging de kazerne op zoek naar een andere plaats in de buurt en kwam uit in Helmond. Een aantal van de 47 te beëdigen militairen komt overigens uit de regio. De setting is hetzelfde als op de kazerne, alleen kan het publiek het nu meebeleven.

Lanceerinstelling

Op het parkeerterrein bij de Cacaofabriek wordt een tribune gebouwd voor zo’n tweehonderd gasten, waaronder familieleden. Verder brengen de luchtverdedigers van de kazerne in Vredepeel materieel mee. Zo zijn er een Patriot lanceerinstelling, een Stinger weapon platform Fennek en een TRML-luchtruimbewakingsradar te bewonderen.

De ceremonie op dinsdag 5 november duurt van 13.45 tot 15.30 uur. Naast collega’s en familieleden van de groep die wordt beëdigd, is er ook een afvaardiging van burgemeesters en wethouders uit de regio aanwezig. De regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers zorgt voor muzikale ondersteuning. 

  1. Regio Zuidoost-Brabant blij met verbod op lachgas
    PREMIUM

    Regio Zuid­oost-Bra­bant blij met verbod op lachgas

    HELMOND/EINDHOVEN - Lachgas wordt een softdrug. Het kabinet plaatst dit verdovende middel onder de Opiumwet. Hierdoor wordt het bezit, de handel, verkoop, vervoer en de productie van lachgas verboden. In deze regio wordt dat plan enthousiast ontvangen. Helmond is blij dat er een landelijk verbod komt op het recreatief gebruik van lachgas. Lachgas zou gezien de gezondheidsrisico’s een verboden middel moeten zijn, stelt een gemeentewoordvoerder.

In samenwerking met indebuurt Helmond