Volledig scherm
De bibliotheek in Helmond.

Begrip voor hogere tarieven bibliotheek Helmond

HELMOND - De tarieven van de Peellandse bibliotheken maken plaats voor één vorm: zorgeloos lenen à 42 euro per jaar. De meeste volwassen leden zijn duurder uit. Ze lijken begripvol.

Ze loopt met vier dikke thrillers in haar tas weg van de balie in de Helmondse bibliotheek. Betsy van Bree (77) uit Helmond blijft lid van de 'bieb', ook al verliest zij haar 65-plus korting van vijf euro per jaar. "Ik heb gisteren de brief gekregen. Ja, dat viel wel rauw op m'n dak. Mijn man en ik moeten van alleen een AOW rondkomen. En alles wordt al duurder. De huur, de zorgpremie. Dan is een prijsverhoging van twaalf euro toch wel veel geld in één keer." Toch zegt deze trouwe lezeres ook enig begrip te hebben voor de maatregel. "Ik snap het wel. Gelukkig loopt mijn abonnement nog door tot eind juni, dus ik heb tijd om eraan te wennen."

Geen vragen
Bij de informatiebalie staat bibliotheek-medewerkster Helma Bazelmans klanten te woord. "Ik heb nog geen vragen gekregen over het nieuwe tarief", zegt ze. Wel komen er bij de klantenservice telefonisch vragen binnen. Bazelmans wijst naar de rekken met tijdschriften en dvd's voor volwassenen en kinderen. "Een bibliotheek is meer dan boeken uitlenen en dat dragen we ook uit. Je kan hier de krant en tijdschriften lezen, internetten en lezingen bijwonen. En dat voor de prijs van maar twee boeken per jaar."