Volledig scherm
© Thinkstock

Besteding zorggeld in Helmond: ophef binnen SP

HELMOND - De keuze wekte al beroering in de Helmondse politiek. Nu heeft de besteding van de miljoenen die Helmond overhoudt op de Wmo en zorg ook landelijk tot ophef geleid, zeker binnen de SP.

Een deel van geld dat bedoeld was om huizen van zieken en ouderen te poetsen of hulpmiddelen aan te schaffen gaat in Helmond straks ook naar sociale projecten zoals speeltoestellen of een schrijfproject van de stadsschrijver. Dat kàn niet, vindt kamerlid Leijten. "Mooie projecten, maar ik vind niet dat je dit geld daarvoor moet gebruiken. Onze landelijke lijn is dat zorggeld in de zorg moet blijven. Zo staat het ook in ons verkiezingsprogramma."

Leijten zag SP-wethouder Nathalie van der Zanden (Wmo) dinsdagavond in Nieuwsuur de Helmondse keuze verdedigen. Leijten; "Ik zag ook een Helmondse vrouw die gekort is op zorguren. Dat kan natuurlijk niet, dat is niet uit te leggen. Iedereen denkt: hoe is het in godsnaam mogelijk? Maar ik zie het ook in gemeenten met wethouders van VVD en CDA. Dus zeg ik: staatssecretaris Van Rijn, zorg dat dit niet meer kan en oormerk het geld."

Gemeenten houden gezamenlijk ruim een miljard over op hun zorgbudgetten. In Helmond is het overschot tien miljoen euro. Zo'n 4,5 miljoen gaat nu naar het Stadslab, om nieuwe sociale initiatieven van bewoners te financieren. Leijten: "Ik zie op lokaal niveau veel met het zorggeld gebeuren dat de wenkbrauwen doet fronsen. Wij zeggen: schrap dan de eigen bijdrage. Helaas heeft Van Rijn het mogelijk gemaakt dat er lokaal allerlei constructies worden bedacht die wij afkeuren."

Een PvdA-minister, Lodewijk Asscher, wees gisteren op zijn campagne als kandidaat-lijsttrekker in Helmond, de beschuldigende vinger naar Van der Zanden. "Het geld moet naar de mensen die het verdienen. Deze Helmondse wethouder, van de SP notabene, moet zich kapotschamen dat ze dat niet snapt", zei Asscher in een zaal met vooral PvdA-leden.