Volledig scherm
© Thinkstock

Bestuurder Maatschappelijke Opvang: 'Nog genoeg andere knelpunten in zorg Helmond'

HELMOND – Zorg in Helmond kent nog genoeg knelpunten om overgebleven geld aan te besteden, en dus niet aan speeltoestellen, zegt SMO-bestuurder Jürgen Feuerriegel. Het overgebleven geld uit de Wmo en de jeugdzorg moet naar de mensen die zorg en hulp écht nodig hebben, aan de onderkant van de Helmondse samenleving.

Want daar zijn de problemen groot. "Zorggeld moet bij de zorg blijven. Er zijn op dat gebied in Helmond nog genoeg knelpunten op te lossen", zegt Feuerriegel. Hij is bestuurder van Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond (SMO), een instelling financieel grotendeels afhankelijk van de gemeente.

Feuerriegel geeft een voorbeeld van zaken die kunnen worden verbeterd: "Het duurt nu na een Wmo-aanvraag nog steeds acht weken voordat een indicatie wordt afgegeven. Door alle bureaucratie. Dat is lastig. Soms hebben mensen direct woonbegeleiding of dagbesteding nodig, bijvoorbeeld als iemand uit de crisisopvang komt."

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.