Volledig scherm
Phillip Noten leest het ED met logopediste Nicolette van den Broek. © FotoMeulenhof

Beter worden door het lezen van de krant

HELMOND - Therapeutisch de krant lezen. Dat doen patiënten met niet aangeboren hersenletsel in het Elkerliek Ziekenhuis. 

Dat iemand van het lezen van de krant iets leert van de wereld om zich heen is wel bekend. Maar dat je ook beter kan worden door de krant te lezen, dat is iets nieuws. Toch is dat precies wat er dagelijks gebeurt op de afdeling van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond waar patiënten worden opgenomen die een hersenbeschadiging hebben opgelopen door een ongeluk of een acute aandoening zoals een hersenbloeding. 

Logopediste Nicolette van den Broek, ergotherapeute Marjon Kat en verpleger Perry van Veggel werken dagelijks met patiënten die dit is overkomen. Zij laten op de afdeling dagelijks twee exemplaren van het Eindhovens Dagblad circuleren. Zij kunnen zo nagaan of de patiënten teksten nog kunnen lezen, of ze stukjes kunnen voorlezen of begrijpen wat er staat. Dat geeft hen een indruk van de aangerichte schade. 

Eigen tempo

Een van die patiënten die zich therapeutisch in de krant verdiept is Phillip Noten. De 48-jarige Helmonder, in 1998 beter bekend als stadsprins Briek XXV, kreeg dit weekeinde een tia, een kleine beroerte die meestal geen blijvende hersenschade veroorzaakt. Maar hij moet wel tijdelijk zijn laptop en smartphone links laten liggen omdat hij snel overprikkeld raakt. Maar de krant kan hij op eigen tempo lezen en dat belast hem minder.

De patiënten ontdekken door het lezen van de krant wat zij nog wel en wat ze niet meer kunnen. Dat het om een krant gaat uit hun eigen gebied is een grote plus, zegt logopediste Van den Broek. De patiënten weten vaak waar onderwerpen zich afspelen of ze kennen mensen die worden genoemd. 

Eenvoud

"De krant lezen zet ook aan om in beweging te komen", zegt ergotherapeute Kat. "Mensen komen uit bed, het nodigt uit om aan tafel te gaan zitten." Verpleger Van Veggel ziet vooral de eenvoud van de krant als pluspunt. "De een leest stukjes tekst, de ander alleen koppen of bekijkt foto's." 

Het idee om hiervoor het Eindhovens Dagblad zo te gebruiken komt van fysiotherapeute Marita Spitshuis. Zij kreeg daarvoor een startbijdrage van de stichting Vrienden van het Elkerliek. Nu worden de kranten gratis bezorgd. Het personeel van de afdeling is er blij mee. "Er wordt nog net niet om gevochten", zegt ergotherapeute Kat met een brede lach.

De patiënten verblijven doorgaans enkele dagen in het ziekenhuis en beginnen dan thuis of in een kliniek aan hun revalidatie.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond