Volledig scherm
Archiefbeeld schrijven voor Amnesty International. © Amnesty

Betrokken burgers schrijven brieven voor Amnesty International in bibliotheek Helmond

HELMOND - De pen is een krachtiger wapen dan het zwaard. Volgens die gedachte klimmen in het tweede weekend van december overal ter wereld mensen in de pen. Ze sturen tijdens schrijfmarathons van Amnesty International honderdduizenden brieven naar mensen die onrecht is aangedaan. Ook in Helmond, Someren en Aarle-Rixtel gebeurt dat.

Zo hebben zich op zaterdagmorgen in de Helmondse bibliotheek enkele betrokken burgers verzameld voor de Helmondse Write for Rights-actie. Zij trekken zich het lot aan van een tiental vrouwelijke activisten in den vreemde, die tijdens hun strijd tegen onrecht geïntimideerd of afgeranseld werden. De Braziliaanse Marielle Franco trof zelfs het noodlot. Zij was raadslid in Rio de Janeiro en zette zich in voor de LGBT-gemeenschap. In maart dit jaar werd ze doodgeschoten.

Reden genoeg voor ex-onderwijzer Jan Driessen uit Lierop (al lang lid van Amnesty) om haar postuum te eren via een schrijven aan de Braziliaanse president: Driessen dringt erop aan dat de onderste steen boven moet komen. Of de nieuwgekozen president Bolsonaro gevoelig is voor dat soort teksten, betwijfelt de briefschrijver tegelijkertijd. ,,Als ik hoorde wat hij zoal over homo’s heeft gezegd.’’ Maar tóch gaat die brief naar Brasília. ,,Laat hem maar een eerste goede daad doen als president.’’

In samenwerking met indebuurt Helmond