Volledig scherm
Burgemeester Blanksma bij de bevrijdingsviering in Helmond © Wim van den Broek

Bevrijdingsviering Helmond: nieuw maar nog niet 'jong'

HELMOND - De viering van de bevrijding van Helmond kent dit jaar een stevig en divers programma. Er zijn op 25 september in het Hortensiapark tal van toespraken en (muziek)optredens. Maar: allemaal van volwassenen. 

Voorzitter Henk Schimmel van de dit jaar opgerichte Stichting Helmond 25 september 1944 kan grinniken om de constatering. Hij vertelde in februari dat zijn stichting zich vooral zou gaan inspannen om de jeugd bij de activiteiten te gaan betrekken. „Soms ben je iets te enthousiast”, zegt Schimmel nu. „De scholen willen graag meedoen, maar ze hebben meer tijd nodig. We zijn, mét hen, nu al bezig met 2019. Dan wordt de bevrijding van Helmond voor de 75ste keer gevierd.”

Dit jaar is het thema ‘Helmond vrij, betekent voor mij...’ De Healthy Sisters (Rachida en Najima Kharbouch), oorlogsveteraan Wim Elgers en burgemeester Elly Blanksma gaan hier met toespraken op in. Het Helmonds Muziek Corps, muzikant Thomas Pieters, theaterkoor Nutsz en ‘Voice Kids-zangeres’ Senna Willems doen dat met optredens. Mark Snijders draagt een gedicht voor.

Het programma begint om 18.30 uur met de opening van een ‘bevrijdingsmarkt’, maar al vanaf 12.00 uur is in het Hortensiapark een re-enactmentgroep aanwezig. Die speelt met voertuigen en spullen uit de oorlogsjaren historische gebeurtenissen na. Om 20.00 uur delen veteranen en de mensen van het stadsbestuur bloemen uit.

In samenwerking met indebuurt Helmond