Volledig scherm
Voormalig van Gend en Loos aan de Binnen Parallelweg in Helmond © FotoMeulenhof

Bierbrouwer, kaasmakerij en meer in Helmonds 'foodlab'

HELMOND - Van bierbrouwer en kaasmakerij tot fietsenreparateur en meubelmaker: ze krijgen een plekje aan het Helmondse spoor. De plannen voor deze markthal krijgen steeds meer vorm.

Het is een project van de lange adem, zoveel is al wel duidelijk. Begin 2016 doken de plannen voor een overdekte markthal (werktitel: ‘Handmade in de Peel’) in de voormalige Helmondse Van Gend en Looshallen voor het eerst op. Anderhalf jaar later lijkt de komst ervan steeds realistischer te worden. Met het binnenhalen van een zogeheten omgevingsvergunning is in ieder geval een essentiële stap gezet. Misschien nog wel belangrijker is de interesse van verschillende ambachtelijke ondernemers om zich er te vestigen.

Bierbrouwerij
In het project worden de Van Gend en Looshallen omgebouwd tot een soort overdekte markthal. Een beetje zoals die in Rotterdam, alleen dan in het klein en met zowel etenswaar als handgemaakte spullen uit de Peel. Het pand van het voormalige transportbedrijf Van Gend en Loos bestaat uit twee gedeeltes: de grote hallen en een kleine aanbouw. In die laatste moet een bierbrouwerij komen, met ernaast een proeflokaal waar de bieren kunnen worden gedronken. Bezoekers kunnen er een fiets huren om een toertocht door de stad te maken.

Volledig scherm
Voormalig van Gend en Loos aan de Binnen Parallelweg in Helmond © FotoMeulenhof

De hallen worden in de plannen opgedeeld in verschillende ruimtes. Een ervan is gereserveerd voor etenswaar uit de Peel: een winkel met streekproducten, een slager, bakker, patisserie en kaasmakerij. Er moet ook een restaurant komen waar dezelfde streekproducten terugkeren op het menu. Twee andere ruimtes in de hallen zijn gereserveerd voor ondernemers die met de handen werken: een meubelmaker, stoffeerder, fietsenmaker, barbier en een kleding-, schoenen- en hoedenmaker.

Serieuze interesse
Het gaat stuk voor stuk om ondernemers die serieuze interesse hebben getoond in de plannen, verschillende van hen hebben ook een intentieverklaring ondertekend. Een van de initiatiefnemers van het project, de Helmondse marktondernemer Art Klaus, is druk met alle partijen in onderhandeling. Om die niet te verstoren houdt hij zich voor nu op de vlakte over zijn project. 

Wethouder Frans Stienen is positief over de plannen, maar ook kritisch: „Je moet voorkomen dat er detailhandel komt te zitten die daardoor niet in de stad zit. Dan ben je aan het concurreren met je eigen winkelcentrum.” Verder moet er volgens hem nog worden gekeken naar het parkeerprobleem en de veiligheid. Treinen passeren het gebouw, dan heb je te maken met strengere regels.”

Niettemin is Stienen enthousiast over de markthal: Ik heb voor dit pand de afgelopen jaren allerlei plannen voorbij zien komen die het niet hebben gered. Dit project is volgens mij kansrijk en dan moet je als gemeente ook je nek durven uitsteken.”

Volledig scherm
Voormalig van Gend en Loos aan de Binnen Parallelweg in Helmond © FotoMeulenhof