Bijstand later uitbetalen in Peelregio is 'onbezonnen maatregel'

HELMOND – Het opschuiven van de uitbetaaldatum van bijstandsuitkeringen in Helmond en zes omliggende gemeenten gaat flinke problemen opleveren. Dat zeggen mensen die minima in de regio begeleiden.

Leen de Kramer, voorzitter van het Armoedeplatform Helmond, is een van hen. Hij las onlangs dat het regionale werkbedrijf Senzer de uitbetaaldatum van de uitkering gaat opschuiven van de 27ste van de maand naar de tiende van de volgende maand. "Een kortzichtige, onbezonnen maatregel", vindt De Kramer.

Marc Herrmann, professioneel bewindvoerder van zeventig Helmonders, denkt dat veel bijstandsgerechtigden in financiële nood gaan komen. Hij ziet een groot risico dat minima onvoldoende geld over hebben als de bedragen van hun vaste lasten worden geïnd. Herrmann: "Op de twintigste van de maand komen de toeslagen binnen, op de eerste van de maand worden de huur en energielasten afgeschreven. Dan blijft er al heel weinig over, maar straks komt de uitkering pas op de tiende van die maand binnen. Dan hebben corporaties en energiebedrijven hun herinnering al gestuurd. De mensen hebben geen financiële buffer om dit op te vangen, en dan vooral de alleenstaanden die ook geen kindgebonden budget krijgen."

Herrmann keek al even in zijn agenda. "In 2018 valt de tiende maar liefst vier keer in een weekeinde. Dat betekent dat de mensen pas op de 11e of 12e geld krijgen. Dat is veel te laat."

Senzer moet alle werkzoekenden in Helmond, de vijf andere Peelgemeenten en Geldrop-Mierlo aan een baan helpen. Recent werd bekend dat de uitbetaaldatum voor gemeentelijke uitkeringen in 2017 elke maand een dag gaat opschuiven. Het voordeel: als iemand geld heeft bijverdiend kan dat meteen verrekend worden. Dat voorkomt naheffingen en terugvorderingen.

De Kramer wijst erop dat de groep die bijstand én een parttime-baantje heeft klein is. "Dit gebeurt puur om het voor de bureaucratie gemakkelijker te maken. Deze mensen hebben geen maandinkomen op de spaarrekening staan om een gat te overbruggen." Bert van Leijsen sluit zich daarbij aan. De Geldroppenaar begeleidt namens de Vincentius Vereniging mensen die het financieel lastig hebben. "Dit zijn over het algemeen mensen die niet altijd even goed met geld omgaan. Als zij aan het begin van de maand de uitkering krijgen gestort, is er aan het einde van de maand geen geld meer over om de rekeningen te betalen", zegt Van Leijsen.