Stilleven van Tahné Kleijn: de ode aan restaurant 33GoodFood.
Volledig scherm
Stilleven van Tahné Kleijn: de ode aan restaurant 33GoodFood. © Tahné Kleijn

Bijzondere ode aan getroffen ondernemers in Helmond; stillevens van friet, bier en kwasten

Foto'sHELMOND - De Helmondse stadskunstenaar Tahné Kleijn brengt een ode aan getroffen ondernemers in de regio. Ze maakt stillevens van producten waarop de makers, of de verkopers ervan, normaal gesproken zo trots zijn.

Stilleven van Tahné Kleijn: de ode aan Juuds Foederer,
Volledig scherm
Stilleven van Tahné Kleijn: de ode aan Juuds Foederer, © Tahné Kleijn

Kleijn zag de voorbije weken dat de coronacrisis ook niet voorbij ging aan enkele van haar favoriete zaken. De stadskunstenaar van Helmond, die oorspronkelijk fotografe is, ging meteen aan de slag met haar camera. ,,Ik wilde deze ondernemers alleen maar laten weten dat ik aan ze dacht. Ze brachten me wat spulletjes en daar maakte ik vervolgens stillevens van. Tot nu toe heb ik foto's gemaakt van producten van restaurant 33GoodFood, stadsbrouwerij De Deftige Aap en 'kunstenaarswinkel' Juuds Foederer.”

Kleijn fotografeert kosteloos, benadrukt ze. ,,Ook gaan de spullen gewoon terug naar deze winkeliers, met uitzondering van het eten en de dranken natuurlijk. Dat gaat ook niet anders. Het is echt bedoeld om lokale ondernemers een hart onder de riem te steken."

Uitstel project 'n Ouwe Sok

De stadskunstenaar aan het werk.
Volledig scherm
De stadskunstenaar aan het werk. © RenéManders/DCI Media

De stadskunstenaar is blij dat ze zich nu kan laten zien en horen in de stad. Tot teleurstelling van Kleijn werd het project 'n Ouwe Sok namelijk onlangs met een jaar uitgesteld. In Helmond moest in mei de langste waslijn met sokken ter wereld komen te hangen. Het doel was om daarmee geld in te zamelen voor kinderen onder de armoedegrens. ,,Het is helaas niet anders.”

Ook het verschijnen van fotoboek Goeikes 2, dat eerder deze maand werd gepresenteerd, viel een beetje in het water. De voorbije dagen deelde Kleijn het boek uit aan verplegend personeel en senioren. Ook zijn beide edities nu met korting aan te schaffen op de site van de stichting.

Kleijn is allang blij dat ze nu weer foto's kan maken. Eerder maakte ze stillevens die gebaseerd waren op het werk van Jan Steen. Met dat afstudeerproject kreeg ze toen landelijke aandacht. ,,Ik wil nog meer ondernemers een steuntje in de rug geven op deze manier. Mensen mogen zich melden." Mensen die interesse hebben, kunnen mailen.

Het stilleven van Tahné Kleijn als ode aan stadsbrouwerij De Deftige Aap.
Volledig scherm
Het stilleven van Tahné Kleijn als ode aan stadsbrouwerij De Deftige Aap. © Tahné Kleijn

In samenwerking met indebuurt Helmond