Volledig scherm
Hans van Gennep in boekhandel de Ganzenveer in Helmond © FotoMeulenhof

Boekenzaken in regio Helmond zien verkoop stijgen

Helmond/Deurne/Gemert - Al komen ze vanwege het gratis dagje treinen dat aan het boekenweekgeschenk is gekoppeld, dat maakt niet uit. Een deel van die mensen keert later terug omdat ze goed advies hebben gekregen en voor de zomer weer in een boek willen duiken. Daarom is de boekenweek, die zaterdag 10 maart  begint, belangrijk voor de boekenzaken. Ook in deze regio. Die geven aan dat de verkoop weer wat aan het stijgen is. 

,,Het gaat goed, ik merk een stijgende lijn", zegt Leon Berkers. Samen met vader Geert runt hij boekhandel Hub Berkers in Deurne. ,,We krijgen steeds meer een regionale functie. Met klanten uit bijvoorbeeld Asten, Someren en Venray. Boekenzaken met 300 vierkante meter vloeroppervlak zijn er niet veel meer." De kentering kwam vorig jaar, geeft hij aan.  ,,Er waren toen een aantal toppers. Zoals Hendrik Groen en Judas (boek van zus Holleeder). Van beide verkochten we meer dan honderd exemplaren. Dat moet je af en toe hebben."

DWDD

Wat ook stimuleert is de aandacht in tv-programma's. Zoals het maandelijkse boekenpanel in De Wereld Draait Door (DWDD). ,,Ik heb daar zelf al twee keer auditie voor gedaan", verklapt Leon. ,,Ben nog niet uitgekozen." Donderdag interviewde Adriaan van Dis in dat programma Stephen Fry over diens nieuwe boek. ,,Ik wilde er tien van bestellen. Mijn vader vond dat nogal veel voor zo'n moeilijk boek. Er zijn nu al vier mensen voor geweest."

Volledig scherm
Leon Berkers van boekhandel Hub Berkers in Deurne © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Vader en zoon Berkers zijn zelf in Deurne actief. ,,We hebben Boek Aan Tafel, met drie keer per jaar een schrijver. De laatste keer waren er zestig bezoekers. En maandelijks komt er een gastlezer."  Zelf leest Leon twee boeken per week. ,,Je wilt de klant meer kunnen vertellen dan wat er achter op de kaft staat." 

Ook François van den Heuvel is een lezer. ,,Voornamelijk non-fictie en thrillers", zegt de eigenaar van Van Helvoort Boek en Kantoor in Beek en Donk. ,,De dames hier lezen andere genres. Zo weet er altijd wel iemand iets over een boek." Het gaat goed met zijn zaak. ,,De laatste twee jaar is er een opwaartse trend.  Mensen hebben meer te besteden en zijn het beu om boeken via internet te kopen. Hier worden cadeautjes netjes ingepakt."

Volledig scherm
François van den Heuvel van Van Helvoort in Beek en Donk © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Van den Heuvel merkt net als zijn Deurnese collega het effect van boeken die bij DWDD worden besproken worden: ,,Daar is dan meteen extra vraag naar." Hans van Gennep van De Ganzenveer in Helmond ziet dat wat anders: ,,Dat wisselt. Het ligt er aan wie er in het panel zit."

Volgens hem is de detailhandel nog niet uit de crisis. ,,En het boekenvak ook niet. Het gaat redelijk." Zijn zaak heeft een boekenkraam tijdens de literaire cafés. ,,Daar ontmoet ik mijn klanten." Voor de boekenweek heeft hij een uitgebreid programma. Met vrijdag een avond voor young adults. ,,Daarvoor heb ik al vijftig aanmeldingen. Ik merk dat er meer jeugd in de winkel komt. Vooral meiden vanaf vijftien jaar."

Quote

Ik merk dat er meer jeugd in de winkel komt

Hans van Gennep, boekhandel De Ganzenveer

Van Gennep ging de strijd met de bol punt com's in deze wereld aan door zelf te gaan bezorgen. ,,Boeken die voor vijf uur besteld worden, zijn de volgende dag in huis. Ik heb personeel uit Deurne, Asten, Someren en Mierlo.  Samen bezorgen wij de boeken. Dat zijn er 25 tot 30 in de week.  Je merkt dan dat mensen ons die klandizie gunnen."

Bij hem in de zaak ook een rek met lp's.  ,,Het is een gadget. Ik heb zelf binding met muziek en de verkoop van muziekboeken groeit." De Helmonder is blij met toppers al Groen en Gijp. ,,Daardoor kun je een assortiment in de breedte hebben, boeken die minder verkopen." 

Volledig scherm
Het boekenweekgeschenk van dit jaar: Griet op de Beeck - Gezien de feiten © CPNB

Waar kunnen in de regio Helmond-De Peel boeken worden gekocht? Een overzicht zoals bij ons bekend.

ASTEN: Primera, Midas; Letters & Zo, Emmastraat.

BEEK EN DONK: Van Helvoort, Piet van Thielplein.

DEURNE: Hub Berkers, Stationsstraat; Bruna, Wolfsberg.

GEMERT: Bruna-Wijn, Kerkstraat.

HELMOND: De Ganzenveer, Oude Aa; The Read Shop, Mierloseweg; AKO, Brouwhorst; Primera, Ameidestraat; Primera, De Bus. Primera, De Plaetse.

MIERLO: Bruna, Dorpsstraat.

SOMEREN: Bruna, Postelstraat.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond