Volledig scherm
Mestbedrijf Den Ouden aan de Gerstdijk in Helmond. © vrij

Boete voor Den Ouden in Helmond, mestbedrijf maakt bezwaar

HELMOND - Mestbedrijf Den Ouden is niet van plan een boete van 25.000 euro van de provincie te betalen. De Helmondse vestiging van het bedrijf lag deze maand al drie keer stil na klachten over stank.

Den Ouden zit in Helmond op industrieterrein BZOB, aan de zuidkant van de stad. De fabriek, die organische mestkorrels produceert, veroorzaakt al jaren geregeld stankoverlast, met name in de nabijgelegen wijk Brouwhuis. Die is de hinder meer dan beu en wil dat Den Ouden strenger wordt aangepakt.

Naar nu bekend is geworden, besloot de provincie begin juli om Den Ouden een zogeheten last onder dwangsom op te leggen, een soort voorwaardelijke boete. Dat gebeurde na een gemeten overschrijding van de toegestane stankuitstoot eind maart. Bij een volgende vastgestelde overtreding zou het bedrijf moeten betalen. Den Ouden maakte bezwaar tegen dit besluit.

Opvallend

Begin deze maand overschreed het mestbedrijf weer het toegestane stankniveau. Waarschijnlijk moet Den Ouden nu dus 25.000 euro betalen aan de provincie, maar dat is afhankelijk van de uitkomst van de bezwaarprocedure. Duidelijk is wel dat het bedrijf de productie vorige week tijdelijk stillegde, al voor de derde keer deze maand. Opvallend: ook toen Den Ouden niet produceerde, kwamen er vanuit Brouwhuis klachten over stank. Dit blijkt uit de reactie van de Omgevingsdienst (de provinciale milieudienst), die online te vinden is.

Volgens de provincie is Den Ouden bezig om de koolstoffilters in de schoorsteen van de Helmondse fabriek te vervangen. Met die ingreep moet de stankuitstoot worden beperkt. Het bedrijf zelf wilde opnieuw niet reageren.

In samenwerking met indebuurt Helmond