Volledig scherm
Buurtbewoner Mariëlle Nollen vindt de bomenkap aan het Helmondse Sjef de Kimpepad onnodig. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Bomenkap voor veilig Sjef de Kimpepad in Helmond stuit op onbegrip

HELMOND - Het is een lege vlakte, de groenstrook naast het Sjef de Kimpepad in Helmond. De kaalslag moet de veiligheid verhogen, maar sommige buurtbewoners snappen er niks van.

"Ik vind het echt zó erg, ik kan wel huilen", zegt Mariëlle Nollen. Ze woont al jaren 'vanwege het groen' in de Kortenaerstraat in Helmond-Oost, vlakbij het Sjef de Kimpepad. Daar werden vorig jaar in tien maanden tijd vijf keer mensen overvallen.

Is het al veilig?
"Nu halen ze alles weg, al die mooie bomen, en waarom? Vanwege die overvallen? Sinds begin dit jaar de hoge struiken naast het pad zijn weggehaald, ís het al een stuk veiliger."

Volgens de gemeente Helmond is het snoeien van de struiken en het kappen van tientallen bomen 'een socialeveiligheidsmaatregel' . Het weghalen van de hoge struiken in maart hoorde daarbij. En veel bomen zijn niet gezond, wat kan leiden tot onveilige situaties, stelt de gemeente. Daarom is besloten om aan het hele pad bomen te rooien. Ze worden op een later tijdstip vervangen.

Geen noodzaak
Buurtbewoner Dylan Vogels ziet de noodzaak van de bomenkap niet in. "Ze hebben hier ook al speciale lampen geplaatst, die feller worden als er iemand voorbijfietst. Waarom moeten dan ook nog eens al die bomen hier weg? Volgens mij zijn ze trouwens gewoon gezond. We houden hier zo niks meer over. De gemeente Helmond geeft helemaal niks om natuur."

Lees het uitgebreide artikel in het ED van zaterdag of in de digitale krant.