Frans Stienen (l) en Hans Schapenk.
Volledig scherm
Frans Stienen (l) en Hans Schapenk. © FotoMeulenhof

Bondgenootschap wethouder en schoolbestuurder voor sportpark met nieuw stadion in Helmond

HELMOND - Met het afblazen van de Berkendonk als locatie leek een nieuw stadion voor Helmond Sport verder weg dan ooit. Totdat schoolbestuurder Hans Schapenk met een idee kwam en in wethouder Frans Stienen een bondgenoot vond. Een reconstructie.

'We stoppen met de jeugdopleiding'. Hans Schapenk kan wel door de grond zakken als hij de mededeling hoort. Of beter: door het chassis. Want het gebeurt tijdens een busreis naar Groningen die juist bedoeld is om ambtenaren en Helmond Sport enthousiast te maken voor het nieuwe stadionplan. De koppeling met jeugd en onderwijs is een belangrijke pijler onder dat plan.

Toch blijkt die trip, met bezoek aan FC Groningen, een belangrijk keerpunt. Scepsis en huiver verdwijnen, grootscheepse herinrichting van sportpark De Braak, mét een nieuw voetbalstadion, is misschien toch zo gek nog niet. Het duo Hans en Frans (Schapenk en Stienen) krijgt steeds meer bijval voor zijn initiatief. En op 31 oktober neemt de gemeenteraad een historisch besluit. 

'Sport- en beleefcampus' 

De Braak wordt een 'sport- en beleefcampus'. Met een gebouw voor het Dr.-Knippenbergcollege, een nieuwe sporthal en een ander stadion. Waar de praktijkschool, het onderkomen voor de amateurvoetbalclubs en een fysiotherapiepraktijk worden ondergebracht.  Helmond Sport huurt straks  het stadion. 

Dat zou een paar jaar geleden niemand hebben kunnen bedenken. Er is dan een volgend hoofdstuk afgesloten in het dossier dat 'stadion' heet. De gemeenteraad veegt de zoveelste optie van tafel. De komst van een grote Jumbo-supermarkt in een groen stadion op Berkendonk blijkt onoverkomelijk. 

De zaak zit muurvast. Tot Hans Schapenk zich meldt bij wethouder Stienen. Met de woorden: ,,Frans, ik heb een idee."

Dat idee ontstaat begin 2015 in Londen, om precies te zijn in de wijk Leyton. Een achterstandsbuurt, aldus Hans Schapenk. De rector van OMO Scholengroep Helmond maakt een studiereis langs Engelse clubs, om te kijken hoe daar onderwijs met sport is verbonden. ,,Dat voetbal iets magisch heeft voor kinderen, dat wist ik al van mijn periode als directeur van een scholengemeenschap in Zwolle. In het stadion van PEC was een lokaal van Playing For Succes (een leercentrum voor kinderen die wat extra aandacht nodig hebben). Helmond Sport heeft dat ook. Daar wilde ik met het Vakcollege iets mee doen."  

Quote

Frans, ik heb een idee.

Hans Schapenk

Schapenk ziet in Engeland dat het stadion het centrum van de wijk is. ,,Er is een consultatiebureau in, een kinderdagverblijf, kinderen van de lagere school gaan daar sporten. Ik dacht 'waarom doen we dat niet in Helmond'. Het idee ging broeden. Zeker toen ik de Praktijkschool erbij kreeg (ging in 2015 over van stichting speciaal onderwijs naar OMO)."  Schapenk: ,,Er werd door het OMO-bestuur vriendelijk gelachen. Ze zeiden: werk het eerst maar uit, de gemeente werkt toch niet mee."

OMO-bestuurder Hans Schapenk zoekt in zijn plan voor sportpark De Braak een bondgenoot in wethouder Frans Stienen. De mannen hebben elkaar goed leren kennen tijdens de opening van het nieuwe Carolus Borromeus-gebouw. Het klikt. Beiden hebben een passie voor sport.

Commerciële partij

Stienen is meteen enthousiast. ,,Ik zag kansen voor de stad. Had nooit gedacht dat de Knip naar De Braak zou willen. Ik was tot dan toe altijd uitgegaan van een stadion met een commerciële partij." Schapenk: ,,Ik wist bij mijn aanstelling in 2011 al dat de Knip moest verbouwen of verhuizen. Verbouwen was geen optie. Het Henricusgebouw is zo slecht, renovatie is veel duurder dan nieuwbouw. Nieuwbouw op ons eigen sportveld was een optie." Maar op De Braak ziet hij meer mogelijkheden. ,,Ik kan de kwetsbare kinderen van het Vakcollege een stage bieden in het stadion. En de Knip wil zich profileren als sportschool."

Een veilige partner, zegt Stienen over onderwijsorganisatie OMO. ,,Ik heb hier heel wat mensen aan tafel gehad. Die allemaal lobbyen omdat ze daar geld voor krijgen. Maar ik moet het belang van de stad dienen."

Op die tafel van Stienen ligt een grote stapel papieren en documenten. Stille getuigen van meer dan tien jaar discussies voeren over het stadion. Met onderaan het rapport dat nu weer bovenop gelegd kan worden: ,,Het eerste plan dat ik onder mijn hoede kreeg was de sportboulevard, in 2006." Jawel, op de Braak. ,,Ik heb het laten uitrekenen. Het zou dertig miljoen euro kosten voor het hele park. 'Veel te duur', riep de hele gemeenteraad, 'dat gaan we niet doen'." (Ter vergelijking: nu gaat het om ruim 55 miljoen euro)

Alle plannen en bijbehorende documenten voor De Braak door de jaren heen opgestapeld op de tafel van Frans Stienen.
Volledig scherm
Alle plannen en bijbehorende documenten voor De Braak door de jaren heen opgestapeld op de tafel van Frans Stienen. © Simon Rood

De Ruwe Putten, het Hartman-terrein, Suytkade en Berkendonk passeerden als mogelijke locaties. Stienen: ,,Op het gemeentehuis werd gezegd: qua veiligheid nooit op De Braak. De toegang tot het stadion is abominabel slecht. En ook Helmond Sport wilde weg."

Er zijn dus nogal wat hobbels te nemen. ,,Weet Hans wel waar we aan beginnen, dacht ik." Onderwijsman Schapenk stelt voorwaarden: ,,We willen kinderen niet confronteren met een McDonald's, supermarkt of casino. En ik kan het niet maken om met onderwijsgeld Helmond Sport te betalen. Er moet een strikte scheiding zijn wat onderwijs en wat voetbal is."

Eén ding is voor Schapenk duidelijk: ,,Als we daar een mooie school neerzetten, dan moet ook de rest van het park worden aangepakt. We hebben ook altijd over het sportpark gepraat, niet alleen over het stadion."

Quote

Ik kan de kwetsbare kinderen van het Vakcollege een stage bieden in het stadion. En de Knip wil zich profileren als sport­school.

hans Schapenk

Beiden gaan hun achterban 'bewerken'. Dat neemt driekwart jaar in beslag. De OMO-directeur zet al zijn overredingskracht in. ,,Om het bestuur te overtuigen dat ik met een betaaldvoetbalorganisatie ga praten. En ik heb te maken met een medezeggenschapsraad op school."

Stienen: ,,Ik moest ook veel scepsis overwinnen, onder de wethouders, ambtenaren en raad." Hij spreekt regelmatig met oud-PSV-voorzitter Harrie van Raaij. ,,'Helmond heeft behoefte aan betaald voetbal', zei hij. 'En Helmond Sport heeft behoefte aan een nieuw stadion. Wel in de bescheidenheid van Helmond: met 4000 tot 5000 plaatsen'."

Er worden andere clubs met een nieuw stadion bezocht. Heerenveen, AZ, Fortuna, Zwolle. En dus Groningen. Schapenk: ,,Een historische busrit." Stienen: ,,Directeur Hans Nijland van FC Groningen kwam echter met een goed verhaal. En manager Gerard Kemkers vertelde over het sociale programma met de jeugd uit de stad waar de club mee bezig is."

Brabants

En ze ontmoetten de beheerder van het stadion, van Stadion Consultancy. Hij blijkt Brabants te spreken. Stienen: ,,Die hebben we ingehuurd om ons te ondersteunen. Stadion Consultancy geloofde dat het plan haalbaar is en heeft het zichtbaar gemaakt. We hebben de gemeenteraad vervolgens meegenomen naar het Dr.--Knippenbergcollege en naar het Lavans stadion. Tot dan toe was dit het plan van Hans en Frans. Dat veranderde. Daarna moesten we nog Helmond Sport erbij trekken."

De club moet aanvankelijk 5 miljoen euro bijleggen. Dat is lastig. Stienen: ,,Voorzitter Philippe van Esch zei steeds 'ik kom pas in actie als er een plan is. Zo bleef Helmond Sport een onzekere factor'." Die onzekerheid duurt voort tot een week voor de gemeenteraad moest beslissen (31 oktober). Met een nieuw voorstel wordt de club over de streep getrokken: 1,5 miljoen inleggen en uit de mediagelden tien jaar lang 265.000 euro huur betalen. Juridisch is het dichtgetimmerd, stelt de wethouder.

De meevaller van 7,5 miljoen bij de aanleg van de Kasteelherenlaan maakt de begroting rond. Stienen: ,,Dat wist ik al twee jaar, maar eerst moesten we alles afgerekend hebben. Die meevaller bleek uiteindelijk het vliegwiel. Zo kon ik tegen de raad zeggen: het doet geen pijn."

En dan de rest van de Braak. ,,Dit was de aanleiding om door te pakken met het amateurvoetbal", zegt Stienen. ,,De accommodaties van Mulo en Helmondia zijn aan vernieuwing toe. Een fusie verbetert de vitaliteit van clubs. Juridisch gezien kan ik verenigingen niet opheffen. Ik kan wel via de sportparken iets afdwingen." De sporthal is afgeschreven. ,,De putjes in de zaal voor de palen liggen los. Ze moeten steeds met tape worden vastgezet", weet Stienen.

Lees verder onder de foto:

Aftrap wedstrijd Helmond SPort door Weth. Stienen, Hr. Schapendonk en voorzitter Helmond Sport
Volledig scherm
Aftrap wedstrijd Helmond SPort door Weth. Stienen, Hr. Schapendonk en voorzitter Helmond Sport © FotoMeulenhof

De politiek is inmiddels meer dan om. De gemeenteraad wil nu ook het nieuwe zwembad op De Braak onderbrengen. Stienen: ,,Dat vergt een extra investering van 10 tot 15 miljoen. We moeten kijken waar het eventueel kan komen."

De wethouder hoopt dat de kegelclub die nu in de City Sporthal zit, naar De Braak verhuist. Die sporthal gaat namelijk tegen de vlakte.

Het stadion krijgt 4500 stoeltjes. Stienen: ,,Het moet aanpasbaar zijn. We houden rekening met een eventuele uitbreiding." En de mat? Echt gras of kunst? ,,Hybride gras", geeft hij een derde optie aan. ,,Een combinatie van gras met kunststof vezels." Wie denkt dat er in de toekomst stadionconcerten plaatsvinden, komt bedrogen uit. Stienen: ,,Begin er niet aan, zegt organisator Mojo. Het stadion is te klein om voor concerten rendabel te zijn." Hoe komt de bebouwing eruit te zien? Schapenk: ,,Ik wil een school met een sportieve uitstraling. En het ontwerp van de school wordt leidend voor de rest."

Niet afmaken

Stienen maakt het vervolg niet meer als wethouder mee. In maart stopt hij. ,,Ik vind het wel jammer dat ik dit niet kan afmaken."

Wat wel terugkomt, is de jeugdopleiding. Die nadrukkelijk bij de school betrokken wordt. Want dat is de kern van het plan, benadrukt Schapenk. Dat past bij het Dr.-Knippenbergcollege als 'topsportvriendelijke school'. En past ook bij het Vakcollege en Praktijkschool. ,,Ieder kind van die scholen zit drie uur in de week in het stadion. Dat heet nu 'Samen leren met Helmond Sport'."

Een niet-commercieel stadion is niet meer van deze tijd, kregen Stienen en Schapenk van alle kanten te horen. Ze willen het tegendeel bewijzen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond